Gastro Turopolja u prilagođenom izdanju zbog korone: Ovaj vikend uživajte u dobrom pivu i naučite nešto novo na zanimljivim eko radionicama Ove godine nema tradicionalnog nedjeljnog turopoljskog ručka /// Na Gospodarskom sajmu predstavit će se 25 izlagača, obrtnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava /// Ljubitelji piva uživat će na Craft festivalu /// Na eko radionicama naučite kompostirati, šivati i bojati tkanine ///

Gastro Turopolja
Foto: Gorica.hr

Gastro Turopolja održat će se ovog vikenda, od petka do nedjelje, u parku ispred muzeja Turopolje. Ove godine Gastro Turopolja bit će u nešto drugačijem prilagođenom izdanju, ali s bogatim i raznovrsnim programom za sve uzraste. Zbog epidemioloških mjera neće se predstavljati gorički restorani kao prijašnjih godina, što znači da neće biti tradicionalnog nedjeljnog turopoljskog ručka. Fina jela goričkih restorana možete isprobati u njihovim prostorima po promotivnim cijenama u Gastro tjednu koji traje do nedjelje.

Udruženje obrtnika organizira Gospodarski sajam na kojem će se predstaviti 25 izlagača, među njima su obrtnici i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja će prodavati povrće, med, ulje, sireve, sokove, čajeve, biljne masti i kreme od smilje, lavande, cvjetne vjenčiće, aranžmane, ukrasne predmete od eko materijala,…

Ljubitelji piva uživat će na 4. velikogoričkom Craft festivalu pod nazivom “Craftyard B-strana” na kojem sudjeluje sedam pivara s više od 17 stilova pive. U Veliku Goricu stižu Pivovara Hrvačić, Pivovara Mlinarica, Crafter’s Pivovara, Lepi Dečki Brewery, Devetka, Varaždinsko pivo i Medvedgrad Pivovara.

Pivo iz višekratne plastike

Novitet Gastro Turopolja ove godine je i taj što će se po prvi puta na manifestaciji u Velikoj Gorici piće točiti u višekratnim plastičnim čašama. Posjetitelji Gastra će po kaucijskoj cijeni od 10 kuna moći podići svoju polipropilensku čašu s dizajnom plavog žapca Jure i poznatim motivima Velike Gorice.

Organizatori pozivaju sve posjetitelje da tijekom trajanja velikogoričkog festivala crafta koriste svoje VG čaše a po završetku festivala, čašu će moći vratiti i dobiti povrat kaucije ili jednostavno ponijeti sa sobom kao novi gradski suvenir i nastaviti ih upotrebljavati kod kuće jer su čaše perive u perilici posuđa.

Gastro Turopolja
Foto: TZ Velika Gorica

Koncerti Stampedo i Retrodukcije

Uz dobre craft pive ide i dobra glazba, a osim DJ-a za to će se pobrinut Stampedo, koji će svirati u petak, 9. listopada, te Retrodukcija, koja je na rasporedu u subotu, 10. listopada. Svirke počinju iza 20 sati.

Eko kutak “Ne VGtiraj nego recikliraj”

Svoje mjesto na Gastru ima i eko kutak “Ne VGtiraj nego recikliraj” gdje možete sudjelovati na raznim zanimljivim eko radionicama.  Ovaj kutak je idealan za sve one koji su uveli stalne prakse korištenja platnenih umjesto plastičnih vrećica, one koji konzumiraju čajeve samo u rinfuzi ili koji su prestali kupovati odjeću od poliestera od sintetike, ali i dalje traže najbolje savjete za uspješan put do plastic free života.

Eko kutak organizira Upravni odjel za urbanizam i zašitu okoliša Grada Velike Gorice kroz projekt „Pametno gospodarenje otpadom Grada Velike Gorice“.

Radionica kućnog kompostiranja održat će se u  petak od 14 do 16 sati. Udruga ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) pokazat će sve prednosti čarobnog komposta.

Reuse šivaonica održavat će se sva tri dana vikenda od 15 do 18 sati. Mlada velikogorička dizajnerica Tina Miličević pokazat će različite tehnike šivanja i bojanja tkanine na već postojećim komadima odjeće.

Ako vas zanima izrada prirodne kozmetike to možete naučiti u subotu od 14 do 19 sati i nedjelju od 9 do 12 sati. Mlade goričke mame koje djeluju pod imenom Happy Pili pokazat će vam kako koristiti eterična ulja koja su  stekla veliku popularnost s obzirom na to da nam omogućuju da na vrlo jednostavan način zamijenimo brojne komercijalne proizvode te da sami izrađujemo proizvode za održavanje kućanstva i osobnu higijenu.

U nedjelju od 16 do 18 sati možete se priključiti radionici kućnog recikliranja Mašta reciklira svašta. Udruga ZMAG pokazat će sve tajne odvajanja otpada u kući

Velikogoričanka Ivana Šušković, koja djeluje pod pseudonimom idemo_redom, na radionici Organizacijom prostora do smanjenja otpada pokazat će u nedjelju od 16 do 18 sati kako izraditi organizatore za čuvanje odjeće od kutija, kako skladištiti namirnice u već postojeće staklene tegle, kako ponovno koristiti razne plastične dodatke iz kućanstva, a da ih ne bacimo, kako izraditi učinkovita, jeftina i ekološka sredstva za čišćenje…

Za djecu i mlade organizirana je predstava “Uzbuna u Plastičnom carstvu” koja je na rasporedu u subotu, 10. listopada od 17 i u nedjelju, 11. listopada od 15 sati.

Humanitarka za Josipa Filipovića

Na Gastro Turopolja stižu i Buvljakuše. U Eko kutku će izložiti second hand dječju robicu, ali i igračke koje možete kupiti, a sva sredstva kao i uvijek ići će u škrabicu za humanitarne svrhe. Buvljakuše peku i kolače i donose fine slastice, a sav prihod od prodaje ide za pomoć Josipu Filipoviću iz Petrovine koji je u nesreći ostao bez motorike ruku i nogu.

Polaznici i edukatori Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica će u subotu u eko kutku izložiti različite ekološke i reuse suvenire koje su izrađivali tijekom prošle školske godine.

Udruga Ekoregija Velika Gorica će na svome štandu dijeliti promotivne edukativne materijale projekta „Pametno gospodarenje otpadom Grada Velike Gorice“.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare