Ljubav u doba korone: Evo savjeta za zaštitu od Covida 19 tijekom spolnih odnosa sa službene Vladine stranice koronavirus.hr

seks u doba korone
Foto: Pixabay

Seks u doba korone – da ili ne? Seks u doba korone – kako se zaštititi? Spolni odnosi još su uvijek svojevrsna tabu tema u Hrvata, pa se o njima baš i ne govori niti u kontekstu pandemije koronavirusa. A upravo ovih dana čitava Europa i Hrvatska ubrzano ulaze u drugi val širenja zaraze. Stoga smo krenuli potražiti odgovore na prije navedena pitanja.

I onda iznenađenje – bez lažnog moraliziranja, budući se, na kraju krajeva, radi o normalnoj ljudskoj potrebi, iscrpne savjete o seksu u doba korone nalazimo na službenoj Vladinoj stranici koronavirus.hr. Spolne aktivnosti i Covid 19 – savjeti za zaštitu, naslov je pravog malog eseja koji problematizira seks u doba korone i relativno široko obrađuje temu.

Tekst počinje osnovnim informacijama o bolesti i virusu te posebno o načinu prenošenja zaraze. Navodi se i trajanje inkubacije, simptomi…

”Iako se virus SARS-CoV-2 nalazi u tjelesnim tekućinama, za sada nema jasnih dokaza da se COVID-19 prenosi spolnim putem prilikom spolnog odnosa, odnosno putem sjemene ili vaginalne tekućine. No, s obzirom na prijenos prilikom dodira i bliskog kontakta s oboljelom osobom, spolni odnos i intimni kontakt predstavljaju rizik za prijenos bolesti COVID-19”, navodi se u tekstu na internetskoj stranici koronavirus.hr.

Bliski tjelesni kontakt predstavlja rizik za prenošenje koronavirusa i širenje zaraze. Stoga se u tekstu ističe da ”spolni odnos i intimni kontakt uključuju bliski tjelesni kontakt, te ne postoje nikakve mjere koje mogu u bitnoj mjeri smanjiti rizik od njegovog prijenosa sa zarazne osobe na osjetljivu osobu tijekom spolnog odnosa”.

Iz ovoga je jasno da je svaki spolni odnos u doba zaraze koronavirusom rizičan. Najrizičnije je ljubljenje jer se, kao što već svi znamo, virus prenosi kapljičnim putem. A kod ljubljenja kapljica ima koliko srce želi…

Autori teksta o seksu u doba korone dali su si prostora i da budu duhoviti. Evo kako su objasnili nemogućnost poštovanja preporučene fizičke udaljenosti od dva metra (time i smanjenje rizika od zaraze koronavirusom) tijekom spolnog odnosa:

“Što se tiče zaštite od bolesti COVID-19 i spolnih aktivnosti, s obzirom na to da je kod stupanja u ljubavnu, odnosno intimnu vezu neizbježan bliski kontakt, glavne savjete za zaštitu od bolesti COVID-19 (održavanje razmaka među osobama od oko dva metra, izbjegavanje rukovanja, redovno i često pranje ili dezinficiranje ruku, održavanje respiratorne higijene i higijene okoline) nije u potpunosti moguće primijeniti za zaštitu prilikom intimnih kontakata, odnosno spolnih odnosa.“

Ponovimo, bliski kontakt kod stupanja u intimnu vezu je neizbježan!

Evo i preporuke s kim bi trebalo imati spolne odnose tijekom pandemije koronavirusa:

”Preporuka za smanjenje rizika od prijenosa bolesti COVID-19 putem spolnog odnosa je i imati spolne odnose odnosno intimne kontakte s osobom s kojom smo i inače u bliskom svakodnevnom kontaktu, odnosno partnerom u trajnoj vezi poput supružnika i životnih partnera.”

Dakle, u obzir za seks u doba korone najbolje je uzeti osobu s kojom smo i inače u svakodnevnom kontaktu – prvenstveno supružnika ili životnog partnera. No, nema decidiranog objašnjenja ili zabrane, za one koji ipak požele malo proširiti paletu mogućih seksualnih partnera, odnose li se preporuke za, recimo, kolege s posla s kojima je osoba željna seksa također u svakodnevnom kontaktu.

Šalu na stranu, u teksu je još niz općenitih savjeta za siguran seks, zaštitu od spolno prenosivih bolesti koje stvarno nije naodmet ponoviti. Na kraju se još jednom navode i općeniti savjeti za zaštitu od Covida 19, koji se odnose i na ostale respiratorne bolesti.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare