Maske od danas obavezne: Moraju se nositi u zatvorenim prostorima, ali i na otvorenom kada nije moguće držati fizičku distancu

maske od danas obavezne
Foto: Pixabay

Nakon više dana u kojima je broj novozaraženih u Hrvatskoj na dan premašivao 400 ili 500, u ponedjeljak je Nacionalni stožer Civilne zaštite donio strože protuepidemijske mjere. Ukratko, maske su od danas obavezne u zatvorenim prostorima, ali i na otvorenim gdje je nemoguće držati udaljenost od dva metra.

U ponedjeljak je u Hrvatskoj zabilježen 181 novi slučaj zaraze koronavirusom, od toga je 23 u Zagrebačkoj županji, a u Velikoj Gorici tri nova slučaja.

– Današnju brojku od 181 ne bih ocijenio realnom, znamo da se radi o rezultatima testiranja od nedjelje, tada se provodi najmanje testiranja. Objektivnu sliku dobivamo tek od srijede kada maksimalno rade svi laboratoriji – kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i dodao da ne možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom.

Božinović je pojasnio gdje se moraju nositi maske. Obaveza se odnosi na sve zatvorene prostore, pa se to odnosi i na ugostiteljske objekte, osim dok gosti sjede za stolovoma. Maske su od danas obavezne i za vrijeme misa u zatvorenim prostorima. Dodao je i kako procjenjuju da je maske dobro nositi i na otvorenim prostorima na kojima nije moguće držati distancu.

Kazao je da su donesene posebne preporuke za sva okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi, a odnose se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programe, kinoprojekcije, sportska natjecanja, okupljanja tijekom svadbi, pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni, vjerske obrede, izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

– Ovim odlukama smatramo da možemo smanjiti širenje zaraza, ali listo tako izbjegavamo zabrane i zatvaranja objekata – zaključio je Božinović.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak dodao je kako je njegov zavod pripremio niz uputa od kojih se većina odnosi na rad ugostiteljskih objekata. Preporuka za maske, ponovio je Capak, stupa na snagu već danas.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare