Nove mjere u Zagrebu: Gotovo nigdje bez maske, pojačana kontrola neformalnih okupljališta mladih, bez posjeta umirovljeničkim domovima…

nove mjere u zagrebu
Jedna od novih protuepidemijskih mjera je i povećavanje broja tramvaja / Foto: Pixabay

U protekla 24 sata na području grada Zagreba zabilježena su 84 slučaja novooboljelih osoba na SARS-CoV-2, a u NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ provedeno je 1139 testiranja. Za 748 osoba izrečena je mjera samoizolacije, izvijestili su u utorak iz  zagrebačkog stožera civilne zaštite. Zbog povećanog broja zaraženih u glavnom gradu već se nekoliko dana najavljuju strože nove mjere za Zagreb. Te mjere, naravno, zanimaju i Velikogoričane budući mnogi svaki dan odlaze u Zagreb na posao ili u školu.

Nove mjere u Zagrebu

Jučer je, podsjetimo, Nacionalni stožer Civilne zaštite pooštrio protuepidemiološke mjere za čitavu državu. No, s  obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju na području glavnog grada zagrebački stožer je na prijedlog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” donio nove mjere za Zagreb:

 • Obavezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima (u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti  te odvijaju manifestacije, kulturni i drugi programi, vjerska i druga društvena okupljanja).
 • Obavezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenim prostorima gdje nije moguće održavanje fizičke distance od minimalno dva metra.
 • Na svim društvenim i javnim okupljanjima (manifestacije, priredbe, mise, obredi, izložbe, sportska natjecanja i druga društvena i javna okupljanja) obavezno je pridržavanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite.
 • Povećanje broja vozila (tramvaja i autobusa) u javnom gradskom prijevozu u opsegu koji je moguć s obzirom na kapacitete Zagrebačkog električnog tramvaja.
 • Pojačanje mjera nadzora na neformalnim okupljanjima u gradu Zagrebu, (ispred HNK, ispred ugostiteljskih objekata, u studentskim naseljima i drugdje).
 • Organizatori svih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovoreni su za provođenje epidemioloških mjera.
 • U domovima za stare i nemoćne kojima je vlasnik Grad Zagreba, gdje god je moguće, organizirati smjenski rad.

Nove mjere za umirovljeničke domove koje se primjenjuju od 14. do 28. listopada u Zagrebu

 • Obustavljaju se posjete korisnicima
 • Obustavlja se izlazak korisnika izvan prostora pružatelja usluge smještaja (uključuje povremene svakodnevne, jednodnevne odlaske u obitelj, na izlete i sl.)
 • Omogućava se odlazak u obitelj duže od 5 dana uz obvezu dostavu negativnog nalaza na SARS-CoV-2 te obveznu samoizolaciju u trajanju od 14 dana po povratku kod pružatelja usluge
 • Omogućava se izlazak korisnika u vanjski prostor pružatelja usluge (okućnica, terasa i sl.) uz obvezno nošenje maski za lice te pridržavanja fizičke distance (1,5 m)
 • Ograničava se rad ugostiteljskih objekata isključivo za korisnike i zaposlenike pružatelja socijalne usluge, ukoliko se ugostiteljska usluga pruža u prostoru koji nema zasebni ulaz
 • Omogućava se rad ostalim zakupnicima prostora kod pružatelja usluge s obvezom organizacije rada na način da se odredi vrijeme kada su usluge dostupne isključivo korisnicima smještaja uz obveznu prethodnu dezinfekciju prostora i opreme

Pojačan javni prijevoz prema zagrebačkim grobljima uoči Svih svetih

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić, uz apel za pridržavanje svih epidemioloških mjera, najavila je i da će se uoči blagdana Svih svetih, od 24. listopada, za 30 posto povećati kapacitet javnog gradskog prijevoza prema grobljima.

– Molimo sugrađane da pomno planiraju odlazak na groblja kako bi u te dane najveće gužve maksimalno izbjegli i time zaštitili svoje zdravlje i zdravlje sviju nas – istaknula je Majić.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare