Uvode se kazne za nenošenje maske: Tvrtka može platiti do 70 tisuća kuna kazne, fizičke osobe još neće kažnjavati

Uvode se kazne za nenošenje maske

Pravne osobe u Hrvatskoj od danas bi mogle dobiti i novčane kazne ako se ne pridržavaju odluka Nacionalnog stožera. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazao je za Novu tv kako smo do sad imali preporuke, ali od danas su to odluke koje podliježu inspekciji. Zbog velikog porasta zaraženih osoba zadnjih dana uvode se kazne za nenošenje maske.

– U donošenju mjera je sudjelovao i glavni državni inspektor Mikulić i upoznat je s kontrolom. Sad postoji mogućnost kažnjavanja, ako inspektor utvrdi kršenje, a kazne su od 20 do 70 tisuća kuna za pravnu osobu – rekao je Capak te dodao kako još ne postoji odredba za kažnjavanje fizičkih osoba, ali u zakonu postoji mogućnost poveznice i o tome se sada razgovara.

Nošenje maski obavezno je u zatvorenim prostorima, osim u teretanama.

-Teretane nisu na spisku – rekao je Capak te istaknuo kako su u komunikaciji s predstavnicima fitness industrije, no još nisu razgovarali o mogućnostima nošenja maski u teretanama. Za vrijeme vježbanja nije moguće nositi masku, ali za vrijeme boravka u prostorijama bi se moglo. Još nismo o tome razgovarali – rekao je Capak.

Što se tiče radnog vremena ugostiteljskih objekata u Zagrebu Capak kaže da Nacionalni stožer još nije dobio prijedlog zagrebačkog stožera, ali su razgovarali s ugostiteljima.

– Gužva je, puno ljudi se vozi autobusima, zamolili smo lokalne stožere da pripreme češću frekvenciju buseva i ograničavanje broja ljudi, a ako bude potrebno Nacionalni stožer će propisati mjere – kazao je Capak o predstojećem blagdanu Svih svetih te dodao kako treba prorijediti i kioske s cvijećem i svijećama ispred groblja jer se i oko njih stvaraju gužve.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare