Računi za vodu uzbunili Goričane: Iz VG Vodoopskrbe odgovaraju što napraviti kada dobijete veliki račun, a najsigurniji ste kad sami očitavate vodomjer

računi za vodu
Foto: Pixabay

Posljednjih dana na društvenim mrežama Goričani komentiraju visoke račune za vodu. Nekoliko njih javilo se i u redakciju Gorice.info jer su ih računi za vodu neugodni iznenadili iako se u njihovom kućanstvu ništa nije promijenilo, ostao je isti broj članova i troše iste količine vode.

Pitali smo VG Vodoopskrbu jesu li se korisnici žalili i njima te što potrošaču mogu napraviti u takvim slučajevima?

– Potrošnja vode u svakom domaćinstvu ovisi prvenstveno o životnim navikama korisnika. No, ponekad se dogodi nekontrolirano istjecanje vode kao npr. u vodokotliću ili na nekom drugom izljevnom mjestu – odgovorili su nam iz VG Vodoopskrbe.

Ako dođe do puknuća cijevi za vodu nakon vodomjera, tada sav trošak isporučene vodne usluge ide na teret korisnika, jer unutarnja vodoopskrbna mreža koju čini sustav cijevi, ventila, sanitarnog pribora i drugih priključaka unutar stambenih i drugih građevina nakon vodomjera, spada u nadležnost korisnika, pojašnjavaju iz VG Vodoopskrbe.

U slučaju kada dođe do nekontroliranog izljeva nakon vodomjera, korisnik ili predstavnik stanara treba pozvati ovlaštenog vodoinstalatera kako bi otklonio kvar i nakon sanacije podnijeti Vodoopskrbi zahtjev za otpis djela računa koji se odnosi na odvodnju s pročišćavanjem. Možete tražiti i obročno plaćanje računa, i to odobravaju.

Iz VG Vodoopskrbe ističu da se količina isporučene vodne usluge utvrđuje vodomjerom, a očitavanja se odrađuju po određenom rasporedu i dinamici. Korisnici mogu i osobno dojaviti stanje vodomjera preko web stranice VG Vodoopskrbe najkasnije do 25.-og u tekućem mjesecu za primjenu kod obračuna za taj mjesec .

Za korisnike koji žive u stambenim zgradama predstavnik suvlasnika dojavljuje svaki mjesec do 25.-og broj članova svakog domaćinstva jer se očitana potrošnja isporučene vodne usluge raspodjeljuje na korisnike prema broju članova.

Kroz račune za vodu plaćamo potrošenu vodu (jedan kubik je 2,28 kuna), odvodnju otpadnih voda plaćamo 1,21 kunu, pročišćavanje otpadnih voda nas košta 1,73 kune, fiksni dio osnovne cijene vodnih usluga je 27,73 kune, naknada za razvoj iznosi 2,50 kuna, naknada za zaštitu voda 0,41 kn, a tu je još i naknada za korištenje voda koja iznosi 2,85 kuna. Sve ove usluge plaćamo po kubiku.

Kako biste izbjegli visoke račune za vodu provjerite sve instalacije u kući i one izvan kuće, a dobro je i očitati brojilo i poslati VG Vodoopskrbi kako biste izbjegli moguće pogreške kod očitanja brojila.

Savjeti kako smanjiti potrošnju vode u kućanstvu

Potrošnju vode u kućanstvu možete smanjiti ako umjesto pranja posuđa pod tekućim mlazom vode, koristite perilicu za pranje posuđa. Perete li posuđe ručno, trošite i do 80% više vode nego perilica posuđa. Ako posuđe perete u sudoperu, napunite ga vodom, a ispirite pod tekućim mlazom.

Nastojte uključivati perilicu posuđa kada je puna (ne uključujte je kad je poluprazna).

Zatvarajte vodu dok perete ruke ili zube (na taj način možete uštedjeti i do 5 litara vode po osobi dnevno).

Tuširajte se umjesto da se kupate u kadi – potrošit ćete i do 50% manje energije i vode.

Ugradite regulator tlaka za kućne vodovodne instalacije. Regulacija tlaka važna je za preventivnu zaštitu cjevovoda od pojave puknuća, ali ima učinak i na manju potrošnju vode (od 5 do 15%).

Zamijenite perilicu rublja stariju od 10 godina jer moderne perilice rublja troše od 35-50% manje vode.

Ako možete ugradite vodokotliće s dvojnim ispustom vode ili u postojeći stavite npr. plastičnu bocu od 1,5 ili 2 litre napunjenu vodom – time ćete svakim punjenjem vodokotlića uštedjeti 1,5 odnosno 2 litre pitke vode.

Zamijenite brtve na slavinama iz kojih kaplje voda. Ako slavina kaplje brzinom od jedne kapi u sekundi, dnevni gubici su 16,5 litara po danu, a godišnji iznose oko 6000 litara.

Koristite kišnicu za zalijevanje vrta ili pranje automobila. Za svako pranje automobila troši se od prilike 200 litara pitke vode.

Ako imate individualni vodomjer, redovito ga provjeravajte, zapisujte i analizirajte mjesečnu i tjednu potrošnju vode u svome kućanstvu, savjetuje Nacionalni portal energetske učinkovitosti. Ako se pridržavate ovih savjeta računi za vodu u vašem kućanstvu sigurno neće biti veliki.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare