Barišić, Petek i Jelisavac uzalud dogovarali posao: Novi direktor VG Vodoopskrbe poništio natječaj za gradnju velikogoričkog pročistača

barišić petek jelisavac
Foto: Gorica.hr

Čini se da su Dražen Barišić, Krešo Petek i Tomislav Jelisavac uzalud, kako tvrde istražitelji, namještali javni natječaj i dogovarali posao gradnje velikogoričkog pročistača otpadnih voda. Bilo je to, doduše, jasno kada su sva trojica završila u Remetincu, ali jučerašnjom odlukom novog direktora VG Vodoopskrbe Krunoslava Višića to je postalo i službeno. Višić je, naime, donio odluku kojom poništava postupak javne nabave za, kako doslovce piše, ”projektiranje i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i izgradnju nadzorno upravljačkog sustava”.

Prvog srpnja su na taj natječaj pristigle dvije ponude austrijskog Strabaga (ponuda na gotovo 140 milijuna kuna bez PDV-a), a ivanićgradski Elektrocentar Petek je ponudio 118 milijuna kuna bez PDV-a za obavljanje tog posla. Činilo se da je tvrtka Kreše Peteka dobila posao, nagađalo se čak da će se s njom trebati potpisati ugovor pa tek onda ići u njegovo razvrgavanje, no postupak pregleda i ocjene dostavljenih ponuda potrajao je čak do 14. listopada. Nakon toga je direktor VG Vodoopskrbe Višić odlučio poništiti natječaj za pročistač na prijedlog stručnog povjerenstva. Razlog poništenja jest što je cijena najpovoljnije ponude veća od procijenjene vrijednosti nabave, koja je iznosila 97 milijuna kuna. Malo tko je očekivao ovakav obrat situacije s natječajem koji je predmet velike istrage DORH-a.

Istražitelji su, tvrde, tajnim praćenjem i snimanjem prikupili niz dokaza koji pokazuju da su gorički gradonačelnik Barišić, poduzetnik Petek i bivši direktor VG Vodoopskrbe Jelisavac dogovarali uvjete natječaja i prilagođavali ih potrebama Elektrocentra Petek. Dio transkripata tih razgovora je i objavljen. Na kraju je Tomislav Jelisavac iznio svoju obranu i na zahtjev Državnog odvjetništva je pušten iz remetinečkog zatvora, pa se pretpostavlja da je tom obranom teretio Barišića i Peteka. I ostale dvije sudionice u navodnom namještanju natječaja su također iznijele svoje obrane, pa se i za njih pretpostavlja da su teretile goričkog gradonačelnika i ivanićgradskog poduzetnika.

Prema dosad dostupnim izjavama branitelja Dražena Barišića, gorički gradonačelnik se ne osjeća krivim. Stoga će u pritvoru morati ostati dok se ne saslušaju svi s njim povezani svjedoci, a nagađa se da ih ima četrdesetak. Pritvor bi mu, međutim, mogao i duže trajati jer je u njemu zadržan i zbog mogućnosti ponavljanja djela, a to je direktno povezano s njegovom gradonačelničkom funkcijom s koje, koliko je poznato, ne želi odstupiti.

Ovaj obrat u aferi Barišić, Petek i Jelisavac sigurno nije kraj ove najveće afere u povijesti Velike Gorice. Pitanje je kako će na sve reagirati Europska komisija koja financira projekt aglomeracije u Gorici (dio kojeg je i gradnja pročistača), a, naravno, predstoji i dugotrajni sudski postupak u kojeg će biti uključeni, među ostalim, i Barišić i Petek i Jelisavac.

Na ovu odluku može se uložiti žalba i to u sljedećih 10 dana. Nakon toga bit će raspisan novi natječaj za pročistač što znači da se svi rokovi izgradnje pomiču.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare