Afera Elektrocentar Petek: Gradonačelniku Draženu Barišiću i ivanićgradskom poduzetniku Kreši Peteku pritvor produžen za još dva mjeseca Prvi čovjek Velike Gorice ostaje u Remetincu još 60 dana zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela

Barišiću produljen pritvor
Krešo Petek i Dražen Barišić ostaju u Remetincu još dva mjeseca

Sudac istrage Županijskog suda Oliver Mittermayer velikogoričkom gradonačelniku Draženu Barišiću produljio je pritvor za još dva mjeseca. Isto toliko pritvor je produžen ivanićgradskom poduzetniku Kreši Peteku, gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću i bivšem predsjedniku Uprave Janafa Draganu Kovačeviću. Oni su, podsjetimo, najzvučnija imena u aferi koja obuhvaća više navodnih namještanja poslova i javnih natječaja tvrtki Elektrocentar Petek.

Velikogorički krak te koruptivne hobotnice je išao prema navodnom namještanju natječaja za gradnju goričkog pročistača otpadnih voda Elektrocentru Petek. Za to su djelo osumnjičeni Barišić, Petek, bivši direktor VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac, te Katarina Gašparac, djelatnica VG Vodoopskrbe i Mirjana Prodan, konzultantica Kreše Peteka. Dvije osumnjičene i Jelisavac iznijeli su svoju obranu pa se pretpostavlja da su tada dodatno teretili Barišića i Peteka. Osim toga, Petek, Barišić i Jelisavac su više puta tajno praćeni i snimani, pa se iz krugova bliskih istrazi doznalo za njihove razgovore koji su upućivali na dogovaranje tog posla. Natječaj je na kraju i dobila Petekova firma koja je ponudila 118 milijuna kuna za izvedbu tog projekta, odnosno 30 milijuna manje od jedinog konkurenta, austrijskog Strabaga. Ipak, novi direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić u srijedu je poništio taj natječaj zbog cijene više od procijenjene vrijednosti projekta. Gradnju pročistača su procjenjivali na 97 milijuna kuna.

Barišiću je produljen pritvor zbog ispitivanja svjedoka. Navodno se u njegovu slučaju treba ispitati 40-ak svjedoka. Čini se da se taj dio istražiteljskog posla odvija relativno sporo..

– Dosad je ispitano osam svjedoka – kazao je u petak Igor Cišper, odvjetnik Dražena Barišića.

Uz to Barišiću je produljen pritvor i zbog mogućnosti ponavljanja djela. To se, pak, direktno dovodi u vezu s obnašanjem gradonačelničke funkcije. Dio pravnih stručnjaka tvrdi da bi se taj razlog za pritvor mogao ukloniti kada bi Barišić odstupio s gradonačelničkog mjesta. Prema dosadašnjim izjavama iz njegova braniteljskog tima ostavka nije dolazila u obzir. Hoće li se to promijeniti nakon što je Barišiću produljen pritvor vidjet će se sljedećih dana.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare