Udruga Franak objavila da je donesena prva pravomoćna presuda za ništetnost cijelog ugovora u švicarskim francima Osim utvrđene ništetnosti, sud je dosudio tužitelju i 187.000 kuna preplaćenih kamata

udruga franak
Foto: Pixabay

Udruga Franak objavila je da je donesena prva pravomoćna presuda o ništetnosti kredita u švicarskim francima.

Županijski sud u Varaždinu je, prema javno objavljenim podacima, presudom Gž-115/2020 odbio 17. rujna 2020. žalbu Addiko banke te je potvrdio presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu kojom je utvrđeno kako su ništetna dva ugovora o kreditu u švicarcima, priopćila je Udruga Franak.

Osim utvrđene ništetnosti, sud je dosudio tužitelju i 187.000 kuna preplaćenih kamata. Naime, tužitelj nije tražio kompletan novčani iznos koji ima pravo dobiti na temelju ništetnosti ugovora, jer je tako izbjegao potencijalne velike troškove, pa će novom tužbom zatražiti ostatak novca koji mu Addiko banka mora platiti na temelju apsolutne ništetnosti cijelog ugovora.

Zašto je poništen ugovor o kreditu? Temeljni razlozi za utvrđenje ništetnosti ugovora prema presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu bili su sljedeći:

  1. Ništetan je glavni predmet ugovora, a to je valuta kredita CHF.
  2. Ništetna je cijena kredita, a to je kamatna stopa koja se mijenjala samovoljnom odlukom banke.
  3. Ugovor je sagledan kao cjelina te su ta dva bitna sastojka ugovora u kombinaciji s anuitetnom otplatom kredita uzrokovala znatnu neravnotežu prava i obveza, sve na štetu tužitelja.

Detalje ove presude Županijskog suda Udruga Franak objavit će u narednim danima čim je tužitelj zaprimi s varaždinskog suda koji ju je otpremio 30. rujna 2020.

U ovom je predmetu primijenjeno pravo Europske unije i praksa Suda EU poglavito iz predmeta C-118/17, Dunai, gdje je Sud unije izričito i nedvojbeno naveo kako ugovori s ništetnom valutom kao glavnim predmetom tih ugovora po mišljenju Suda EU svakako JESU ništetni i ne mogu opstati na snazi. Sud unije posebno ističe interes potrošača te navodi kako se kod nepoštenosti glavnog predmeta ugovora on može održati na snazi smo ako je potrošaču u interesu da ugovor ne bude u cijelosti ništetan. U hrvatskome slučaju franak svim potrošačima koji su redovno otplaćivali kredite apsolutno odgovara utvrđenje ništetnosti kompletnih ugovora pogotovo ako su im otkazani ugovori o kreditima i zbog toga im se provodi ovrha.

Udruga Franak očekuje da se u sljedećih godinu dana konačno razriješe sva preostala pravna pitanja u slučaju franak, prije svega to je pitanje ništetnosti ugovora, kao i pitanje restitucije za konvertirane kredite, navodi se u priopćenju udruge.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare