U lignjama pronađen opasan metal kadmij: Oprez, hitno su povučene s tržišta jer su štetne za zdravlje Kadmij je teški metal koji predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje jer se taloži u organizmu i to u bubrezima, jetri i kostima

U lignjama
Foto: Pixabay

U lignjama iz Španjolske pronađen je opasan metal kadmij i zato su hitno povučene s tržišta.

Zbog povećane količine teškog metala kadmija Ministarstvo poljoprivrede povuklo je s tržišta proizvod – Lignja patagonika cijela, smrznuta. Radi se o proizvodu s rokom trajanja do 14. srpnja 2021., pakiranje od pola kilograma, lot 012921.

Lignje su hitno povučene s tržišta jer sadrže 1,270 mg/kg kadmija za kojeg propisi predviđaju referentnu vrijednost < 1 mg/kg, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Lignje su porijeklom iz Španjolske, a proizvođač je tvrtka Natura iz Vinkovaca, a na tržište stavlja METRO Cash and Carry iz Zagreba.

– U slučaju da ste kupili ove smrznute lignje, lota i roka trajanja, molimo vas da ih vratite na mjesto kupnje gdje će vam biti vraćen novac. Obavijest se odnosi isključivo na proizvod s navedenim rokom trajanja. Ispričavamo se zbog mogućih neugodnosti prouzrokovanih kupnjom proizvoda i zahvaljujemo na razumijevanju – poručuju iz Metroa.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 1881/2006 od 19. prosinca 2006. o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani.

Kadmij je teški metal koji predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje jer se taloži u organizmu i to u bubrezima, jetri i kostima. Često se pojavljuje u lignjama, sipi, školjkama, ribi, riži, duhanskom dimu,…

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare