Cijepljenje protiv gripe počinje danas: Nikad veći interes za 220 tisuća doza cjepiva, preostala cjepiva stižu početkom studenog i prosinca Trenutno je u distribuciji 220.000 doza cjepiva, a za dva tjedna će se distribuirati preostalih 240.000 doza /// Dodatne količine od 130.000 doza se očekuju početkom prosinca ///

cijepljenje
Foto: Pixabay

Danas počinje cijepljenje protiv gripe za koje vlada veliki interes. Trenutno je u distribuciji 220.000 doza cjepiva, a za dva tjedna će se distribuirati preostalih 240.000 doza. Dodatne količine od 130.000 doza se očekuju početkom prosinca.

Ove godine nabavljeno je 460.000 doza, što je nešto više od procijenjenih potreba početkom godine. Većina cjepiva koje se distribuira ide liječnicima obiteljske medicine, a cjepivo će se distribuirati u tri dijela, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Naime, početkom godine se tražilo od liječnika koji cijepe da na temelju odaziva na cijepljenje procijene potrebe za ovu jesen. Ukupno je traženo 449.300 doza, a nabavljeno 460.000 doza. Zbog povećanog interesa koji se nije mogao predvidjeti u siječnju, u tijeku je nabava i dodatnih 130.000 doza, kažu u HZJZ.

Zbog dinamike distribucije svi koji se žele cijepiti neće to moći uraditi u sljedeća dva tjedna, već će velik dio osoba trebati pričekati isporuku drugog dijela cjepiva koja će biti na raspolaganju u ambulantama početkom studenog. Također oni koji ne uspiju niti u studenom doći do željenog cijepljenja, moći će se cijepiti dodatnim količinama dostupnim u prosincu.

Iz HZJZ ističu da nije kasno cijepiti se protiv gripe u studenom i u prosincu te nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada kad raspolažu tek s dijelom ukupne količine cjepiva.

Zbog provođenja protuepidemijskih mjera i povećanog obima posla tijekom pandemije COVID-19 dio zavoda za javno zdravstvo neće ove godine cijepiti kao ranijih godina zbog čega će veće količine cjepiva distribuirati u ambulante liječnika obiteljske medicine i pedijatrijske ordinacije.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove godine je naručio četverovalentno cjepivo protiv sezonske gripe koje će kao i dosadašnjih godina biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od komplikacija gripe. Iz HZJZ pozivaju sve koji se žele cijepiti protiv gripe da se jave izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima radi cijepljenja osoba s povećanim rizikom od komplikacija gripe. Termin za cijepljenje potrebno je dogovoriti telefonom s liječnikom.

Ove godine moguće je cijepljenje i u ljekarnama, koje također počinje danas. U Velikoj Gorici cijepiti se možete u Ljekarni Kenfelj, Zagrebačka ulica 1, i u Ljekarnama Zagrebačke županije, u Ulici kralja Dmitra Zvonimira 5 i Matice Hrvatske bb (kod Doma zdravlja), kažu u Hrvatskoj ljekarničkoj komori. Zbog velikog interesa svi termini u goričkim ljekarnama su već popunjeni.

Cjepivo protiv gripe je besplatno za starije od 65 godina, trudnice, kronične bolesnike i zdravstvene radnike. Osobe koje ne spadaju u te rizične skupine cjepivo će platiti 96 kuna.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare