Nestašica lijekova u bolnicama: Dugovi veledrogerijama iznose pet milijardi kuna, država im ponudila samo 200 milijuna kuna Veledrogerije su očekivale uplatu od dvije milijarde kuna do kraja godine, milijardu odmah, a milijardu kasnije /// Dugovi mjesečno rastu za više od 300 milijuna kuna ///

nestašica lijekova
Foto: Pixabay

Predstavnici veledrogerija napustili su danas sastanak u Ministarstvu zdravstva na kojem se trebalo dogovoriti rješavanje problema neplaćanja dugova bolnica za lijekove. Uz sve probleme koje nosi korona, bolnice bi mogla zadesiti i nestašica lijekova.

– Veledrogerije su napustile sastanak, dogovora nema. Četiri veledrogerije koje su odgovorne za više od 70 posto tržišta mogu biti partner sustavu do visine od 2 milijarde kuna duga, uz uvjet da se dug ne povećava. Dug bolnica je trenutno 4,3 milijarde kuna, ljekarni još 700 milijuna, dakle ukupni dug je pet milijardi kuna – kazala je nakon sastanka predstavnica veledrogerija Milka Kosanović.

To znači da bi mogla doći u pitanje isporuka lijekova bolnicama jer ih nema na lageru veledrogerija, koje kažu da više nemaju mogućnosti dodatnih zaduživanja i plaćanja proizvođačima, javio je N1.

Veledrogerije su očekivale uplatu od dvije milijarde kuna do kraja godine, milijardu odmah, a milijardu kasnije. Na sastanku im je ponuđeno samo 200 milijuna kuna pa su predstavnice i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca – Koordinacije veledrogerija nakon pola sata napustili današnji sastanak na kojemu su bili i ministri financija Zdravko Marić te zdravstva Vili Beroš.

Iako se već mjesecima govori da će Vlada naći sistemsko rješenje za plaćanje dugova, a onda i plaćanje lijekova ubuduće, očito problem i dalje ostaje neriješen.

Ministar financija Zdravko Marić poručio je kako će se dijalog s veledrogerijama nastaviti, ali o konkretnim brojkama nije htio govoriti.

– Nije nikakav novost niti tajna kakva je financijska situacija u smislu funkcioniranja zdravstvenog sustava. Razumijemo problematiku četiri veledrogerije, one imaju i svoje okolnosti i odnose, prije svega s bankama. Nastavit će se dijalog, nije ovo kraj. Mi ćemo u rebalansu proračuna koji planiramo za idući tjedan osigurati određeni iznos sredstava – kazao je ministar Marić i dodao da ne bi spekulirao o brojkama.

Ne postigne li se uskoro dogovor oko dugova, bolnicama prijeti nestašica lijekova jer je dug neodrživ, ističu veledrogerije, i zbog toga što već ostaju bez pojedinih lijekova koje nisu u mogućnosti platiti dobavljačima.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare