Ovrhe opet krenule: Više od 240 tisuća građana strepi zbog dugova za kredite, račune za mobitele i režije Ovrhe će se provoditi kroz tri faze /// Prva faza kreće danas i to su ovrhe koje su nastale prije moratorija na proljeće /// Druga faza ide 20. studenoga za prva tri mjeseca moratorija, a 20. siječnja kreću ovrhe za druga tri mjeseca moratorija ///

ovrhe
Foto: Pixabay

Nakon šestomjesečne pauze zbog korone jutros točno u 8 sati ponovno su počele ovrhe. Moratorij na ovrhe pomogao je mnogobrojnim građanima da prežive prethodne mjesece, ali sada dugovi dolaze na naplatu što izaziva strah kod ovršenih. Kako bi se izbjegao ovršni tsunami, ovrhe će se provoditi kroz tri faze. Prva faza kreće danas i to su ovrhe koje su nastale prije moratorija na proljeće. Druga faza ide 20. studenoga za prva tri mjeseca moratorija, a 20. siječnja kreću ovrhe za druga tri mjeseca moratorija.

Fina je 18. travnja 2020. prestala s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima za ukupno 244.865 ovršenika fizičkih osoba koje ukupno duguju 23,9 mlrd kuna (glavnica 17,2 mlrd kuna i kamata 6,7 mlrd kuna).

Građani najviše duguju bankama za kredite i troškove po kreditnim karticama. Na banke otpada oko 35% svih ovrha, zatim dolaze troškovi za telekomunikacije i na ta dugovanja otpada oko 5% ukupnog iznosa duga. Dugovi za režije su ispod 2%. Prosječno jedan građanin ima 5 ovrha, a najčešće dvije dok mali broj građana ima jako veliki broj ovrha, kažu u Fini.

Prema podacima Fine oko 1475 osoba duguje 50% duga, a oko 110.000 oko 40%. To znači da 1475 ljudi duguje više nego 110.000 ljudi. To su veliki iznosi dugova uglavnom veći od milijun kuna i vezani su uz različite poslovne odnose.

Na koji način građani mogu osigurati priljev novca koji se ne može ovršiti

Fina savjetuje građane koji imaju nepodmireno dugovanje ili misle da je neki vjerovnik pokrenuo prisilnu naplatu duga, da to besplatno provjere kroz servis e-Blokade te da otvore zaštićeni računa kako bi osigurali priljev novčanih sredstava koji se ne može ovršiti.

Fina će na temelju zadužnice, pravomoćnog sudskog rješenja ili neke druge osnove za plaćanje koja je zaprimljena u Fini, naložiti banci da novčana sredstva s dužnikova računa prebaci vjerovniku.  Ako dužnik/ovršenik ima dovoljno novaca na računu za otplatu duga, banka će iznos duga prebaciti ovrhovoditelju u cijelosti i dug će biti plaćen. Dužnik može dalje normalno raspolagati novcima na svom računu.

Oni dužnici koji nemaju dovoljno novaca na računu za otplatu duga, a Fina je za njih zaprimila osnovu za plaćanje, trebaju otvoriti zaštićeni račun u Fini. Fina će odmah naložiti banci otvaranje zaštićenog računa na koji će se uplaćivati zaštićena primanja poput primanja po osnovi socijalne skrbi, naknade za bolovanje, dječjeg doplatka i slično te većine iznosa plaće ili mirovine. Npr. ako umirovljenik ima mirovinu 4000 kuna, na zaštićeni račun se uplaćuje 3000 kuna, dok se 1000 kuna uplaćuje na redovni račun s kojeg banka potom sredstva prebacuje ovrhovoditelju za otplatu duga.

Građani mogu besplatno kroz servis e-Blokade, kojem pristupaju sustavom e-Građani, provjeriti imaju li dug, tko je ovrhovoditelj, otvoriti zaštićeni račun te preuzeti sve dokumente vezane uz ovrhu.

Video upute za korištenje servisa e-Blokade

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare