Oktal Pharma prekinula isporuku lijekova za 33 bolnice: Iz bolnica poručuju da imaju lijekova još samo za mjesec dana

oktal pharma
Ivan Klobučar, predsjednik Uprave Oktal Pharme

Oktal Pharma, jedna od četiri najveće veledrogerije, obustavila je opskrbu lijekova za 33 bolnice u Hrvatskoj. To znači da od danas preko 80 posto bolnica, nažalost, ne može dobiti lijekove, kazao je za N1 Ivan Klobučar, predsjednik Uprave Oktal Pharme.

– Imamo 500 milijuna dospjelih dugovanja samo u bolnicama. Dodatni problem je da je u zadnja 2 mjeseca novih 700 milijuna duga ljekarni prema veledrogerijama. Došli smo do točke kada postaje neizdrživo – rekao je Klobučar.

Kaže kako niz sastanaka imaju već nekoliko godina, ali se ne miču s mrtve točke. – Novi dugovi s nama nemaju nikakve veze. Naš premijer je rekao da se dugovi moraju platiti. Ovo je za nas katastrofalna odluka, ali jedina moguća, mi živimo od prodaje lijekova – dodao je Ivan Klobučar.

Ni veledrogerije neće moći dobivati lijekove

Došli su do točke, ističe Klobučar, kada je njima upitno hoće li dobiti plaće. Ovo je profesionalna odluka jer imaju preko 750 zaposlenih. Oktal Pharma radi u 5 država i prije svega mora brinuti za radnike i opstanak firme, ističe Klobučar.

Naveo je i kako je moguće da ljekarne ostanu bez lijekova. – Ovdje treba upucati novac i riješiti dug, ovo nije pregovaračka taktika, ni sami nećemo moći dobivati lijekove. Trebamo rješavati svoje dugove, to je i premijer jučer izjavio – poručio je predsjednik Uprave Oktal Pharme.

Dubrovačkoj bolnici obustavljena isporuka

Podsjetimo, ravnatelj dubrovačke bolnice Mario Bekić danas je za N1 potvrdio kako im je obustavljena isporuka materijala.

– Ukupni dug Opće bolnice Dubrovnik prema veledrogerijama je 61 milijun i 900 tisuća kuna, a stariji od 365 dana je više od 12 milijuna kuna. Neposredno nakon jučerašnjeg sastanka usmeno smo kontaktirani od predstavnika tri od četiri velike veledrogerije da trenutno prestaje isporuka materijala. To znači da ako potraje više dana, dovest će se u pitanje funkcioniranje – rekao je Mario Bekić.

Dodaje da zalihe ovise o epidemiološkoj situaciji kao i kretanju određenih vrsta pacijenata.

– Za desetak dana bi lijekovi mogli doći u pitanje iako neke zalihe mogu trajati i mjesec dana.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare