Subvencionirani stambeni krediti hit među mladim obiteljima: Zaprimljeno rekordnih 4651 zahtjeva za subvencije Subvencioniranje stambenih kredita provodi se od 2017. kada je pristiglo 2.399 zahtjeva /// Država je za subvencije do sad uplatila preko 244 milijuna kuna ///

Subvencionirani stambeni krediti
Država je za subvencije do sad uplatila preko 244 milijuna kuna / Foto: Gorica.info

Subvencionirani stambeni krediti izazvali su veliki interes mladih obitelji i u petom po redu krugu prijava na koji je zaprimljeno najviše zahtjeva do sad, njih 4651. Do sada je uz subvencije preko 13.000 mladih obitelji osiguralo sebi dom a u tim je obiteljima rođeno više od 2000 djece, objavilo je danas Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

– Ovo je još jedan pokazatelj da postoji i dalje velik interes mladih obitelji za ovom mjerom, te ćemo zbog toga nastojati osigurati potrebna sredstva kako bismo s njom mogli nastaviti i u 2021. godini – poručio je ministar Darko Horvat.

Na poziv su se mogli prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji kupuju stan ili kuću ili grade kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Subvencioniranje kredita može se produžiti za dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita a produžuje se godinu dana i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50% tjelesnog oštećenja. Posljednjim izmjenama zakona koje su donesene u lipnju 2019. godine omogućeno je produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Podsjetimo, subvencioniranje stambenih kredita je program stambenog zbrinjavanja kroz koji država, odnosno Ministarstvo te APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina.

Program se provodi od 2017. godine i to jednom godišnje, iznimno ove godine kada su objavljena dva poziva, jedan u travnju, a drugi je objavljen krajem rujna i bio je otvoren do jučer.

Subvencionirani stambeni krediti pomogli su mnogim obiteljima da kupe stan (8.153 obitelji), 3.525 obitelji kupile su kuću, a njih 1.333 su izgradile kuću. Ove brojke će još rasti kad im se pribroje zahtjevi posljednjeg poziva, koji su trenutno u obradi, najavili su iz Ministarstva. Država je za subvencije do sad uplatila preko 244 milijuna kuna. .

Prosjek godina onih koji dobivaju subvencije je 33, a prosječna mjesečna rata ili anuitet 385 eura od koje mjesečna subvencija iznosi oko 130 eura. Prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 69 500 eura ili 521 250 kuna koji će korisnici otplaćivati u prosjeku 21 godinu.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare