Zaraza pali alarme: U Hrvatskoj 1563 nova slučaja i 13 preminulih, a u Zagrebu čak 705 novozaraženih, u Zagrebačkoj županiji 111, Velikoj Gorici 16

zaraza
Foto: Pixabay

Zaraza koronavirusom širi se sve brže.U protekla 24 sata zabilježena su 1563 nova slučaja, pa je broj trenutačno oboljelih u Hrvatskoj 7380, na bolničkom liječenju je 661 pacijent, od toga je na respiratoru njih 46. U protekla 24 sata u Hrvatskoj je s koronavirusom preminulo 13 osoba. U samoizolaciji je danas 25.620 ljudi.

Na području Zagrebačke županije zaraza također obara rekorde – zabilježeno je 111 novih slučajeva zaraze. Najviše u Velikoj Gorici i Dugom Selu, po 16 novozaraženih. Dakle, zaraza danas nije oborila jučerašnji neslavni rekord u našem gradu. U Zaprešiću je 13 novih slučajeva, po 11 u Svetom Ivanu Zelini i Samoboru,  sedam u Svetoj Nedelji, šest u Jastrebarskom, pet u Brckovljanima, po tri u Ivanić-Gradu, Dubravici i Križu, po dva slučaja u Bistri, Stupniku, Pisarovini, Žumberku, Rugvici i Kloštru Ivaniću, te po jedan u Vrbovcu, Brdovcu, Jakovlju, Luki, Klinča Selima,

Od 111 novooboljelih osoba 25 su kontakti prethodno oboljelih, 2 slučaja su povezana s bolničkim ustanovama, 1 slučaj sa domom za starije, 2 slučaja su importirana iz Slovenije i Bosne i Hercegovine, 1 slučaj povezan je s privatnom proslavom, 7 slučajeva povezano je s radnim mjestom, za 34 slučaja je nejasna epidemiološka anamneza, dok se podaci za još 39 osoba obrađuju. Samoizolacija je propisana za još 142 osobe.

Samoizolacija je propisana učenicima jednog razreda osnovne škole na području Samobora i jednog razreda srednje škole na području Velike Gorice zbog pozitivnog učenika te učenicima dva razreda osnovne škole na području Svetog Ivana Zeline zbog pozitivnih djelatnika.

Stanje u Zagrebu postalo je alarmantno. Kako je rekao Zvonimir Šostar za N1, u Zagrebu je danas 705 novih slučajeva zaraze, a testirano je više od 1900 ljudi. Dakle, više od 35% testiranih je i zaraženo što je jako zabrinjavajuće. Dosadašnji crni rekord u glavnom gradu bio je 387 novih slučajeva zaraza u jednom danu.

– To je daleko najveći broj potvrđenih zaraza koronavirusom u jednom danu.  Maksimalno se trebamo uozbiljiti i držati svih mjera. Nosite maske, držite distancu i higijenu. Ako se ne budemo držali mjera, situacija će biti još gora – zaključio je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Zaraza, dakle, opet ruši rekorde. Stoga se može očekivati da Nacionalni stožer Civilne zaštite, ali i regionalni i lokalni stožer počnu ubrzano razmatrati uvođenje novih protuepidemijskih mjera.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare