Posebne mjere za obilazak zagrebačkih groblja: Maska obavezna, kretanje u manjim grupama, sve će nadzirati Covid redari

groblja
Foto: Davor Eterović / Zagreb.hr

Blagdan Svih svetih tradicionalno obilježavamo posjetima posljednjim počivalištima naših najmilijih. Ove godine ga obilježavamo u posebnim uvjetima globalne epidemije koronavirusa, a što od nas traži posebnu odgovornost, strpljenje, solidarnost i razumijevanje.

Zato je važno striktno se pridržavati epidemioloških naputaka na grobljima, u sredstvima javnog prijevoza i, dakako, na tramvajskim i autobusnim stajalištima, pozivaju iz zagrebačkog Poglavarstva.

Besplatan prijevoz ZET-ovim autobusima do groblja

ZET je osigurao besplatan prijevoz na izvanrednim autobusnim linijama koje će prometovati prema zagrebačkim grobljima. Izvanredne autobusne linije Dubrava – Miroševec i Dubec – Markovo Polje prometovat će u nedjelju, 1. studenog,  dok će na relaciji  Kaptol – Mirogoj, Kaptol – Mirogoj – Krematorij i Kvaternikov trg – Srebrnjak u prometu biti već od subote, 31. listopada.

U subotu, 31. listopada prometovat će tramvajska linija br.  8, dok će na Sve svete na linijama br. 4, 6, 7, 8, 11, 12, 14 i 17 prometovati veći broj tramvaja u odnosu na uobičajeni nedjeljni raspored.

Besplatne izvanredne linije za Mirogoj i Krematorij su organizirane od 8:00 do 21:00, a za Miroševac i Markovo Polje od 8:00 do 20:00.

Sva će gradska groblja u subotu, 31. listopada i u nedjelju, 1. studenoga biti otvorena do ponoći.

U zonama gradskih groblja na snazi su uobičajeni režimi ograničenja prometa pa je pristup u njih omogućen samo ZET-ovim vozilima, taksijima, vozilima osoba s invaliditetom koje imaju istaknut znak pristupačnosti te vozilima s posebnom dozvolom.

Posebna pravila za groblja – s maskom u obilazak grobova

Donesena su posebna pravila kretanja po grobljima te niz epidemioloških mjera u zonama groblja, u sredstvima javnog prijevoza i na autobusnim stajalištima izvanrednih linija.

Tijekom posjeta i obilaska groblja u vrijeme Svih svetih, zbog očekivanog broja građana koji će istodobno boraviti i kretati se na groblju, svi posjetitelji bit će i na otvorenom prostoru dužni cijelo vrijeme nositi zaštitne maske za lice, te se pridržavati međusobnog fizičkog razmaka od najmanje jednog metra.

Izuzetak mogu biti članovi iste obitelji, ali ne u grupi većoj od tri ili četiri osobe. Na svim ulazima na groblja Mirogoj, Gaj urni, Miroševac i Markovo polje cijelo vrijeme boravit će redari Gradskih groblja Zagreb koji će biti zaduženi za provođenje protuepidemijskih mjera i komunikaciju s građanima.

Održavanje svete mise je planirano na posebno određenim mjestima na otvorenom prostoru uz obvezu održavanja sigurnosnog fizičkog razmaka.

Zbog teških oštećenja koja su pretrpjele mirogojske arkade tijekom potresa u ožujku, građani neće moći ulaziti u unutarnji prostor arkada. Tijekom blagdana svi građani moći će položiti cvijeće i zapaliti svijeće na grobove svojih pokojnika uz pomoć djelatnika Gradskih groblja koji će im cijelo vrijeme biti na raspolaganju. Cvijeće i svijeće djelatnici će na ulazima preuzimati od građana i položiti na grobove unutar prostora arkada.

Sve kućice za prodaju cvijeća i cvjetnih aranžmana, svijeća i drugih proizvoda bit će propisno udaljene jedna od druge, s oznakama reda čekanja i održavanje fizičke distance, te svim mjerama zaštite, a prodavači će biti dužni cijelo vrijeme pridržavati se svih sigurnosnih mjera propisanih za trgovinu.

Gradska groblja, u suradnji s djelatnicima ZET-a, osiguravat će održavanje fizičkog razmaka na autobusnim stajalištima na Mirogoju i Krematoriju kako bi se prijevoz do i s groblja odvijao neprekinuto uz sve propisane sigurnosne mjere.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare