Psihijatar Herman Vukušić protiv pooštravanja prouepidemijskih mjera: Situacija je teška, budite strpljivi i pratite upute Stožera

psihijatar herman vukušić

Psihijatar Herman Vukušić gostovao je u Novom danu na N1 televiziji gdje je govorio o mentalnom zdravlju Hrvata u ovom “novom normalnom”. Svjetska zdravstvena organizacija je još prije deset godina, kao da je bila vidovita, kaže Vukušić, označila psihijatrijska oboljenja, posebice depresiju, da će 2020. biti na prvom mjestu svih oboljenja. Pandemija je samo pospješila porast duševnih oboljenja.

U Hrvatskoj se primjećuje, kaže Vukušić, porast poremećaja tjeskobe, depresije, porast potrošnje lijekova, osobito anksiolitika i antidepresiva.

– Povodom nemilog događaja koji se prije dva tjedna desio na Markovom trgu, rekao sam da se možda ne bi ni desio da nemamo ovakvu situaciju u društvu – općeg porasta tjeskobe. To je kao zakon spojenih posuda. Skretali smo pažnju da ćemo u uvjetima izolacije imati takav efekt. Ventil za takve situacije, koje su posljedice pridržavanja mjera u smislu smanjenja kontakata i životnih sloboda, dovode do ovakvih situacija. Teško je reći što se konkretno može napraviti. Svjedoci smo da u nekoliko europskih zemalja izbijaju opći neredi zbog strožih mjera – kazao je Vukušić.

– Volio bih da naši dužnosnici i vlastodršci imaju na umu da su ovo indikatori, govorim o porastu nasilja – individualnog i obiteljskog, indikatori općeg kretanja u populaciji koji mogu biti i gori – istaknuo je Vukušić.

Borba protiv epidemije

Nije čudno, objašnjava, da je od prvotnog povjerenja u stožer došlo do nepovjerenja, nije to slučaj samo u Hrvatskoj.

– Način na koji je krenula strategija borbe, bilo je velikih očekivanja, onda su krenuli godišnji odmori. Moje pamćenje je kao u amebe – tijekom srpnja i kolovoza je izgledalo kao da se sve riješilo ništa nije desilo. Ponovno vratiti ljude u borbu protiv pandemije, naravno da će reagirati negativno i personalizirati tu negativnost prema čelnim ljudima stožera – rekao je Vukušić.

Pooštravanje mjera dovelo bi do negativnih socijalnih trendova, smatra Vukušić.  – Treba naći balans. Ne zaprašivati svaki dan građane s negativnim brojkama, tko ih treba znati može ih vidjeti na web stranicama institucija.

Javnost iritiraju kontradiktorne poruke nekih članova stožera, istaknuo je Vukušić. – Neki znanstvenici koji su često u javnosti, prepiru se preko medija na temu pandemije i podataka, a izgleda kao da rješavaju svoje privatne sukobe. Izgledaju mi poput predsjednika i premijera. Ne shvaćaju da takvo negiranje tvrdnji dodatno potiče strah u naciji i nepovjerenje u institucije sustava – poručio je psihijatar Vukušić.

Vukušić je optimističan

S Gordanom Laucom, koji smatra kako ćemo prijeći brojku od 30 mrtvih dnevno za par tjedana se ne slaže, misli da nećemo doći do tako velike brojke. – Globalna smrtnost od korone je 0,2 posto, a u nekim zemljama još i manje. I zdravstveni sustav će izdržati – kazao je Vukušić.

– Situacija je teška i u ovom trenutku najvažnije je strpljenje. Pratite upute Stožera. Jedino praćenje zapovjedne linije i discipline mogu dovesti do poboljšanja situacije – poručio je građanima kao psihijatar.

Kaže da su građani srednje životne dobi veoma disciplinirani i ne slaže se s konstatacijom da se građani ne pridržavaju mjera.

– Treba naciju podsjećati, ali ne i plašiti. Svi se sjećamo tragedije koje je 11. rujna pogodila SAD. Vidjeli smo ljude koji su se bacali s katova “blizanaca”. Nikada više na televiziji niste mogli vidjeti te prizore. Takve slike podižu razinu tjeskobe i straha, nisam siguran koliko pomažu u pridržavanju mjera.

Takvo opće podizanje tjeskobe i strah naroda koji je svakim danom sve veći, a i jedan način djelovanja stožera doprinosi tome, dovodi do toga da se poveća opća razina društvenog straha i anksioznosti. To je izuzetno plodna podloga za porast svih vrsta nasilja – istaknuo je psihijatar Herman Vukušić.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare