Brzi testovi za koronu pokazuju rezultat za pola sata: Evo koliko koštaju i tko ih može koristiti Antigenski testovi mogu naći primjenu u testiranju simptomatičnih pacijenata da se brzo utvrdi je li riječ o COVID-19 ili drugoj infekciji

brzi testovi
Rezultat antigenskog testa dobije se već za pola sata / Foto: Pixabay

S obzirom na vijesti o dugim redovima za testiranje na novi koronavirus, odnosno bolest COVID-19, poželjno je imati i neku alternativu standardnim laboratorijskim PCR testovima. Prije oko mjesec dana pojavile su se vijesti o dostupnosti antigenskih testova. Takvi su testovi brzi, rezultat se dobije već za pola sata, ne pretjerano skupi, cijena je od 250 kuna, nude ih različiti proizvođači, piše Večernji list. Brzi testovi za koronu odmah su izazvali interes u javnosti.

– Da, svakako ih se može preporučiti. Ali moraju biti oni antigenski, a ne serološki. Iako imaju nešto nižu osjetljivost od PCR testova, mogu se raditi izvan laboratorija, primjerice u domu za starije, školi, bilo gdje, jeftiniji su pa se može testirati puno više ljudi – rekao je za Večernji list prof. dr. sc. Branko Kolarić, epidemiolog, član Znanstvenog vijeća Vlade.

Korisnost brzih testova potvrđuje i naš poznati molekularni biolog prof. dr. sc. Nenad Ban s ETH u Zürichu.

– Brzi testovi se mogu koristiti da bi se detektirala prisutnost virusnog proteina koji okružuje SARS-CoV-2 genom u našem organizmu. Relativno je brz i specifičan, dakle neće detektirati proteine koji postoje kod srodnih virusa. S obzirom na navode o osjetljivosti od oko 95 posto, znači da je moguće da svaki dvadeseti test ne detektira prisutnost proteina unatoč tome što postoji. Taj test bitno je različit od prethodnih testova koji su detektirali prisutnost antitijela na virus jer se antitijela počnu razvijati mnogo kasnije nego što osoba oboli pa se test na antitijela ne bi mogao koristiti da bi se ustanovilo je li netko zarazan ili ne –  kazao je Nenad Ban.

Virusi su jako sitni, SARS-CoV-2 je oko 100 nm, pa posljedično imaju i jako malo antigena, doznaje Večernji od doc. dr. Vande Juranić-Lisnić s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

– Virusa mora biti dosta da bi bili vidljivi antigenskom testu, a obično kada pacijent ima dosta virusa, ima i simptome. Za razliku od PCR-a, dosadašnji antigenski testovi imaju puno nižu osjetljivost. Jasno, s obzirom na napore znanstvene i medicinske zajednice, sigurno ćemo dobivati sve osjetljivije antigenske testove. Temeljem dosadašnjih iskustava, antigenski testovi mogu naći primjenu u brzom testiranju simptomatičnih pacijenata da se brzo utvrdi je li riječ o COVID-19 ili nekoj drugoj respiratornoj infekciji. S time da treba imati na umu da se negativan rezultat antigenskog testa mora dodatno potvrditi i qPCR-om upravo zato što su manje osjetljivi – kaže dr. Juranić-Lisnić.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare