Građani se žale na obiteljske liječnike: Ministarstvo zdravstva pozvalo liječnike da počnu raditi svoj posao, HZZO krenuo u kontrole

Građani se žale na obiteljske liječnike
Pacijenti čekaju u redu za ulazak u gorički Dom zdravlja / Foto: Gorica.info

Mnogi pacijenti pozitivni na COVID-19 žale se na nedostupnost liječnika obiteljske medicine. Na društvenim mrežama građani svakodnevno iznose svoja iskustva kako ne mogu doći do svog doktora. Ništa bolje nije ni u Velikoj Gorici gdje je do pojedinih liječnika gotovo nemoguće doći, tvrde njihovi pacijenti. U posebno teškom položaju su osobe starije životne dobi kojima je prijeko potrebna liječnička pomoć. Zbog toga je HZZO najavio da kreće u kontrole rada obiteljskih liječnika. Građani se žale na obiteljske liječnike zbog čega se danas oglasilo Ministarstvo zdravstva koje traži žurno uključenje „primaraca“ u redovito ispunjenje obveza.

U priopćenju Ministarstva zdravstva se ističe kako ključnu ulogu u komunikaciji s korona pozitivnim pacijentima, uz epidemiologe, imaju upravo liječnici obiteljske medicine koji trebaju kontaktirati svoje pacijente, uputiti ih u daljnje postupanje i obavještavanje njihovih kontakata kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja zaraze.

Kako se Ministarstvu zdravstva obraća sve više pacijenata s pozitivnim rezultatima testiranja s primjedbama da ne mogu stupiti u kontakt sa svojim liječnicima obiteljske medicine, Ministarstvo zdravstva opetovano traži od svih liječnika obiteljske medicine koji imaju ugovore s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje da, u skladu sa svojim ugovornim obvezama, ali i osjećajem odgovornosti u trenutnim okolnostima epidemije, u potpunosti obavljaju povjerene im zadaće, da žurno ostvare kontakte sa svojim pacijentima, upućuju ih u sva daljnja postupanja vezano uz postavljanje dijagnoze COVID-19 kao i obavješćivanje osoba koje su ostvarile kontakte sa zaraženim pacijentima.

Najveći dio sustava javnog zdravstva predano radi na zbrinjavanju pacijenata oboljelih od virusa COVID -19, te je važno da i svi drugi dionici tog sustava dosljedno ispunjavaju svoje ugovorne obveze, a njihovo ostvarivanje nadzirat će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje – navode u priopćenju iz Ministarstva zdravstva.

Građani se žale na obiteljske liječnike Ministarstvu zdravstva i HZZO, kaže ministar Vili Beroš.

Nataša Ban Toskić, predsjednica koHOM-a, odgovorila je ministru Berošu kazavši kako obiteljski liječnici od početka epidemije skrbe o svim svojim pacijentima i svim njihovim bolestima, te da sve teže savladavaju obim posla koji im je stigao s epidemijom.

 

 

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare