Groblje u Kušancu: Punih 10 godina traje projekt uređenja novog počivališta Goričana, oproštajna građevina gradi se već petu godinu, kraj se ne nazire…

groblje u kušancu
Groblje u Kušancu / Foto: Gorica.info

Blagdan Svih svetih i Dušni dan ispunili su velikogorička groblja cvijećem i svijećama. No, “novo” gradsko groblje u Kušancu je, bez obzira na cvijeće i svijeće, izgledalo nekako nepotpuno i nezavršeno, s golim zidovima oproštajne građevine koju gradska vlast nikako da završi. Nabacane gomile ploča za staze, neuređen glavni ulaz u groblje… Višegodišnja nebriga gradske vlasti za ovo groblje više je nego očita.

A prije točno 10 godina počeo je projekt uređenja (tada) novog goričkog groblja u Kušancu. Objavljeno je da će na groblju biti 25.657 grobnih mjesta i to klasičnog ukopa s travnatim terenom, klasični ukop s kamenim okvirima, klasične grobnice s kamenim okvirima, eliptični gajevi urni, te prostor za posipanje pepela. Projekt novog groblja u Kušancu trebao je početi jer na središnjem velikogoričkom groblju više praktično nije bilo prostora za nova grobna mjesta.

Izgradnja groblja u Kušancu planirana je u fazama, ali Goričani nisu očekivali da će se faze izgradnje razvući na čitavo desetljeće. I još se tim fazama ne nazire kraj. Zbog manjka u gradskoj blagajni 2011. grad se zadužio kod Hrvatske poštanske banke za 22,5 milijuna kuna. Tim je novcem trebala biti izgrađena sportska dvorana i groblje. Radovi na groblju su započeli početkom 2011., a prvi pokojnik ukopan je u ljeto 2012.

Prvi radovi na groblju započeli su 2011. i njihova vrijednost iznosila je 2,3 milijuna kuna / Foto: Gorica.hr

Groblje, međutim, danas izgleda tek malo manje otužno i neuređeno nego tada. Oproštajna građevina počela se graditi 2017. i još uvijek nije završena. Gradska vlast je dovršetak tog objekta stavilo u anketu kojom Goričani mogu odabrati prioritetne projekte u proračunu za 2021. godinu. Stoga nije previše jasno hoće li biti dovršena i sljedeće godine.

Programom građenja komunalne infrastrukture za područje Velike Gorice za 2020. predviđena je da će se ove godine raditi na drugoj i trećoj fazi oproštajne građevine i pristupne ceste s parkiralištem. Za to je planirano 7,94 milijuna kuna.

Natječaj za izgradnju pristupne ceste do groblja s parkiralištem objavljen je krajem lipnja ove godine. Procijenjena vrijednost radova je 2,6 milijuna kuna bez PDV. Stigle su dvije ponude, Zajednica ponuditelja VG Komunalac, Energoinstal iz Kravarskog i Gemark GGA iz Velikog Polja i druga ponuda tvrtke Graditelj svratišta. VG Komunalac je dao ponuda od 2,54 milijuna kuna bez PDV, a ponuda Graditelja svratiša bila je skuplja i iznosila je 3,65 milijuna kuna bez PDV. Posao je dobio VG Komunalac. Radovi bi trebali biti završeni za 70 dana od uvođenje u posao.

Hoće li Goričani do lokalnih izbora u svibnju 2021. dobiti uređeno groblje kakvo priliči šestom najvećem gradu u Hrvatskoj? Sudeći prema dosad viđenom u proteklih deset godina, groblje u Kušancu dočekat će u sadašnjem stanju i novu gradsku vlast…

Foto: Gorica.info

 

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Mario Janečić
Mario Janečić
2 years ago

Kad se velik posao rascjepka na male zalogaje, ima posla za sve (Barišićeve kumove), a posebna nagrada je to, što se ne mora ići na (Barišiću mrske) javne natječaje. To je jedini razlog zašto taj posao traje tolio dugo.