Gorički gradonačelnik Dražen Barišić ostao u pritvoru: U Remetincu još samo četvorica od 12 uhićenih u aferi Elektrocentar Petek

Barišić ostao u pritvoru
Petek i Barišić ostali u Remetincu, Perušić na slobodi

Još jedan osumnjičenik iz afere Elektrocentar Petek izašao je iz Remetinca, a Dražen Barišić je ostao u pritvoru. Izašao je i Ljubomir Perušić, jedan od 12 uhićenih u aferi koja već dva i pol mjeseca trese hrvatsku političku scenu. Perušić, koji je u ponedjeljak pušten da se brani sa slobode, osumnjičen je u kraku afere koji vodi u Veliku Goricu do gradonačelnika Barišića i navodnog namještanja javne nabave za obnovu javne rasvjete tvrtki Elektrocentar Petek u vlasništvu prvoosumnjičenog u aferi Kreše Peteka.

O Ljubomiru Perušiću iz zagrebačke tvrtke IPT inžinjering naš portal je već pisao. Istražitelji smatraju da je Perušić, uz Barišića i Peteka, sudjelovao u namještanju natječaja za javnu rasvjetu u Velikoj Gorici. Ipak, taj natječaj na kraju nije dobila Petekova tvrtka jer se na njega javila i tvrtka HEP ESCO koja je dala povoljniju ponudu. Konkretnije, zajednica ponuditelja Resalta iz Ljubljane i Elektrocentar Petek dali su ponudu na 32,9 milijuna kuna bez PDV-a, a HEP ESCO 25,8 milijuna kuna bez PDV-a.

Taj je natječaj, četiri mjeseca nakon otvaranja ponuda, poništen iz formalnih razloga. U mreži tajno prisluškivanih razgovora snimljen je i onaj u kojem se Krešo Petek, tvrde istražitelji, hvali da je baš on poništio taj natječaj. Barišić je, inače, u tim prisluškivanim razgovorima Ljubomira Perušića nazivao Ljuban i iz tih transkripata se može zaključiti da je imao njegovo povjerenje.

Dakle, Barišić je ostao u pritvoru kao i Krešo Petek, bivši direktor Janafa Dragan Kovačević i novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić koji je prošli tjedan dao ostavku na dužnost. Upravo je gradonačelnička dužnost najveći teret Barišiću, koji za izlazak iz pritvora prvo mora čekati da se završi ispitivanje svjedoka. No, to neće biti dovoljno jer je Barišić pritvoren i zbog mogućnosti ponavljanja djela, a to je, pak, direktno vezano uz njegovu gradonačelničku dužnost.

Barišiću i ostalima pritvor traje do 16. prosinca. U političkim kuloarima bliskim velikogoričkim HDZ-ovcima sve se više govori kako bi i Barišić mogao podnijeti ostavku ne bi li negdje oko Nove godine izašao iz Remetinca. U tom slučaju bi Velika Gorica, u samo tri mjeseca, mogla dobiti i trećeg gradonačelnika. Barišić je, podsjetimo, ovlastio svog zamjenika Ervina Kolarca da ga mijenja, pa je Kolarec postao vršitelj dužnosti gradonačelnika. No, ako Barišić da ostavku naslijedit će ga Krešimir Ačkar budući je na glasačkom listiću bio naveden kao prvi zamjenik gradonačelnika.

Poslovi Elektrocentra Petek u Velikoj Gorici i dalje su vruća gradska politička tema. O njima je gradsku upravu na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća pitao Damir Slojšek, Mostov gradski vijećnik. U utorak je Slojšek na Facebooku objavio odgovor koji je dobio od gradske uprave, a u kojem su navedeni svi poslovi koje je tvrtka Kreše Peteka radila u Velikoj Gorici. Na osam javnih natječaja Elektrocentar Petek je posao dobio samostalno, a na još četiri kao dio zajednice ponuditelja. Jedan od tih projekata, izgradnja reciklažnog dvorišta, započeo je u rujnu i nakon toga sve je stalo.

barišić ostao u pritvoru

Popis Petekovih poslova u Gorici u odgovoru gradske uprave na pitanje vijećnika Damira Slojšeka iz Mosta

Slojšek je samo dobio popis poslova bez ikakvih dodatnih detalja poput vrijednosti poslova, trajanja radova, izvantroškovničkih radova i sl. Gotovo sve odgovore na ta pitanja već je ranije istražila Gorica.info i možete ih pročitati na sljedećem linku.

Dakle, Barišić je ostao u pritvoru gdje će, vrlo vjerojatno, dočekati Svetu Luciju i Dan grada Velike Gorice. Hoće li izaći prije Božića ovisit će o brzini ispitivanja svjedoka, ali i o njegovoj eventualnoj ostavci na mjesto gradonačelnika.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare