Svečano obilježena 30. obljetnica slavnih Tigrova: U Domovinskom ratu kroz postrojbu je prošlo više od 11.000 vojnika, a poginulo ih je 367 Nosite crne beretke s ponosom kao što su ih nosili vaši prethodnici, hrvatski branitelji, poručio je ministar Banožić novim pripadnicima Tigrova

tigrovi
Povodom 30. obljetnice ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi održana svečana podjela beretki pripadnicima 1. motorizirane bojne Tigrovi | Foto: MORH / J. Kopi

U vojarni 1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia u Novom Zagrebu danas je obilježena 30. obljetnice ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi i Dan bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade. Uz pripadnike Prve gardijske brigade i bojne Tigrovi, te obitelji poginulih, nestalih i umrlih, svečanosti su nazočili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur, izaslanik predsjednika Vlade RH ujedno potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OS admiral Robert Hranj, predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi Ilija Vučemilović Šimunović, vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan i predstavnici Grada Zagreba te udruga proisteklih iz Domovinskog rata, objavilo je Ministarstvo obrane.

tigrovi
Foto: MORH / J. Kopi

Na svečanosti su podijeljene beretke pripadnicima 1. mehanizirane bojne Tigrovi. Beretke je primilo 32 pripadnika koji su ovim svečanim činom postali pripadnici bojne Gardijske mehanizirane brigade Tigrovi Hrvatske kopnene vojske.

Ministar obrane Mario Banožić prisjetio se svih poginulih i nestalih Tigrova istaknuvši kako s posebnim pijetetom i poštovanjem iskazuje duboku zahvalnost svim Tigrovima i njihovim obiteljima za sve što su učinili za Hrvatsku.

– Današnja zajednička svečanost obilježavanja ustrojavanja prve gardijske brigade i proslava Dana bojne Tigrova podsjetnik je na tešku, ali i na slavnu i ponosnu povijest Hrvatske vojske i hrvatskog naroda. Hrvatski branitelji i Domovinski rat, temelj su današnje moderne i demokratske Hrvatske. Okrenuti smo budućnosti, ali moramo biti svjesni naše povijesti – rekao je ministar, istaknuvši kako je ovo poseban dan i za nove pripadnike Tigrova kojima su ovom prigodom svečano uručene prepoznatljive crne beretke s grbom postrojbe: Nosite ih s ponosom kao što su ih nosili vaši prethodnici, hrvatski branitelji – poručio je ministar Banožić.

Čestitavši 30. obljetnicu osnivanja legendarne 1. gardijske brigade Tigrovi, u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i svoje osobno ime, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved podsjetio je kako je oznaku Tigrova u Domovinskom ratu ponosno nosilo više od 11.000 pripadnika, od kojih je 367 položilo svoje živote na oltar Domovine, dok se za šestoricom još traga.

tigrovi
Foto: MORH / J. Kopi

– U ovoj prigodi tridesete obljetnice posebnu zahvalnost iskazujemo njihovim obiteljima s kojima osjećamo posebnu bliskost – rekao je ministar Medved istaknuvši kako pouka koju smo spoznali prije 30 godina i koju nikada ne smijemo zaboraviti je da ujedinjeni oko istog cilja i vođeni istom željom možemo svladati sve teškoće.

– Dokazali smo to u Domovinskom ratu, a istu tu pouku zajedništva moramo primjenjivati i danas u izgradnji prosperitetnije budućnosti. Neka nam to zajedništvo bude uporište i izvor snage u svakodnevnom radu – poruka je ministra Medveda.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi Ilija Vučemilović Šimunović istaknuo je kako je današnji dan važan za Tigrove, za postrojbu koja je ustrojena među prvima i koja je iz svojih redova dala i prvu žrtvu Domovinskog rata, Josipa Jovića.

– Svako od nas preko 11.000 koji smo prošli kroz legendarne Tigrove može ispričati svoju priču. Privilegij nas preživjelih Tigrova je taj što smo imali čast ratovati i živjeti s onima koji su živjeli i ginuli za Hrvatsku. Za hrvatsku kao Tigar – rekao je prisjetivši se poginulih 367 pripadnika postrojbe.

tigrovi
Foto: MORH / J. Kopi

Zapovjednik bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade pukovnik Krešimir Kršinić rekao je da su svi pripadnici i pripadnice Tigrova koji su danas dobili beretke prošli jednu zahtjevnu obuku. – To su mladi ljudi koji su došli u sustav sa domoljubljem i velikom željom. Užitak je raditi s njima i stvarati od njih profesionalce – istaknuo je te dodao kako su Tigrovi i ove godine sudjelovali u raznim misijama i operacijama te su pomagali narodu kad god je to bilo potrebno.

Foto: MORH / J. Kopi

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare