Hrvatski Crveni križ za 23.000 starijih osoba slabijeg imovinskog stanja osigurao je zaštitne maske i dezinfekcijska sredstva

zaštitne maske
Pakiranje zaštitne opreme koja će biti podijeljena starijim i nemoćnim osobama / Foto: Hrvatski Crveni križ

Hrvatski Crveni križ pokrenuo je program „Čuvajmo ih“ kojim će za 23.000 starijih osoba slabijeg imovinskog stanja, osigurati zaštitne maske i dezinfekcijska sredstva, a sve s ciljem smanjenja rizika zaraze koronavirusom.

Iz Nacionalnog logističkog centra Hrvatskog Crvenog križa prema županijskim društvima Crvenoga križa krenula je distribucija osobne zaštitne opreme koja će tijekom studenoga i prosinca biti podijeljena korisnicima starijima od 65 godina, priopćili su iz Hrvatskog Crvenog križa.

Pakete opremljene zaštitnim maskama i dezinficijensom dijelit će društva Crvenog križa diljem Hrvatske, a podjelu ili preuzimanje paketa dogovarat će pojedinačno s korisnicima.

– Situacija u kojoj živimo teško pada svima, a posebno našim starijim sugrađanima. Mi im pomažemo već mjesecima, ulazimo u njihove domove i svjesni smo da svi zajedno moramo paziti na njih i omogućiti im kvalitetnu zaštitu. Naši bake i djedovi nerijetko razgovore završavaju pozdravom „čuvaj se“, a sada je na nama red da im kao društvo pružimo podršku i sačuvamo ih, koliko je to moguće, te im pošaljemo poruku kako su važni članovi naše zajednice koji obiluju mudrošću i životnim iskustvom od kojeg možemo učiti – istaknuo je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Hrvatski Crveni križ
Dr. Siniša Zovko, HCK, Nevenka Benčić, Calzedonia Grupa i Robert Markt, izvršni predsjednik HCK

Iako s maskama živimo već devet mjeseci, dio ljudi još uvijek nije naučio kako ih pravilno nositi.

– Maska štiti nas sama, kao i druge oko nas, ali samo ako se pravilno nosi. Maska mora prekriti nos, usta i bradu jer jedino tako obavlja funkciju zaštite – poručio je dr. Siniša Zovko.

Starije osobe, a posebno one koje žive u siromaštvu, iznimno su ugrožena skupina za vrijeme prirodnih katastrofa i kriza pa tako i pandemije. COVID – 19 svima nam promijenio je svakodnevicu, ali najviše ipak starijim osobama kojima je ograničen kontakt s mlađim članovima obitelji,  vrtićkom djecom i školarcima, prijateljima i kolegama.

Hrvatski Crveni križ
Foto: Hrvatski Crveni križ

Realizaciju ovoga programa podržali su Calzedonia Grupa i Međunarodni odbor Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca s ciljem osvještavanja šire zajednice o važnosti skrbi za starije i nemoćne u vremenu pandemije.

Program „Čuvajmo ih“ građani mogu podržati donacijom kroz 2D kod.

Hrvatski Crveni križ

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare