Policija najavila pojačan nadzor prometa za Martinje: Evo što sve savjetuju vozačima koji žele izbjeći plaćanje kazne Bit će više kontrolnih točaka koje će se tijekom provođenja akcija mijenjati /// Vozače će se nadzirati na lokacijama na kojima se češće događaju prometni prekršaji i prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola

martinje
Foto: Pixabay

Vikend uoči Martinja obično se krsti mošt, a to znači i povećani broj alkoholiziranih vozača u prometu.
Stoga će policija ovog vikenda, kao i na samo Martinje, svoje aktivnosti dodatno usmjeriti na sprečavanje i kažnjavanje vožnje pod utjecajem alkohola.

Policija će postaviti više kontrolnih točaka koje će se tijekom provođenja akcija mijenjati, vozače će se nadzirati na lokacijama na kojima se češće događaju prometni prekršaji i prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola, najavili su iz policije.

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati Martinja, kada je u cijeloj zemlji, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 8.615 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 579 vozača, a 11 vozača je odbilo alkotestiranje.

Najveći broj vozača koji su lani za Martinje upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 31 do 40 godine – 155 vozača, od 18 do 24 godina – 130 vozača, 25 do 30 godina – 108 vozača itd. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 promila – 241 vozač, dok je njih 125 imalo koncentraciju alkohola od 1,50 promila ili više.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol

  • Ako ste popili ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost.
  • Koristite javni prijevoz.
  • Koristite usluge taxija jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije.
  • Ako Martinje slavite u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag.
  • Zamolite nekoga trijeznog da vas odveze.
  • Ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića.
  • Vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.
  • U noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.
  • Ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.

Pojačani nadzor prometa na cestama do kraja godine

Statističko praćenje broja prometnih nesreća, iz godine u godinu, pokazuje da se upravo u posljednja dva mjeseca u godini, studenom i prosincu, povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima. Policija razloge vidi u blagdanima i prazničnom raspoloženju odnosno povećanom konzumiranju alkohola, povećanom kretanju pješaka, odlasku građana na godišnje odmore…

Zato će policija do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

U te akcije će biti uključen maksimalno raspoloživi broj policajaca, uređaja i opreme koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica, najavili su iz policije.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare