Capak: Cjepivo protiv korone će biti dobrovoljno i besplatno za strateške i ranjive skupine hrvatskih građana Građane će cijepiti liječnici opće prakse, pedijatri i zavodi za javno zdravstvo /// Možda će za posebne dijelove populacije biti organizirani i brzi timovi za cijepljenje

capak

Početak cijepljenja protiv koronavirusa sve je bliži, sve zemlje, pa tako i Hrvatska, provode intenzivne pripreme kako bi bile spremne kada stigne cjepivo. U našu zemlju stiže 4.600.000 doza cjepiva. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže kako smo već sada osigurali cjepivo za više od 50% stanovništva.

– Hrvatska je osigurala dovoljne količine cjepiva preko EU-a, i to s tri proizvođača. Nastavit ćemo pregovore i s ostalim proizvođačima. Ali već sada imamo osigurana cjepiva za preko 50% stanovništva. Još ne znamo koje će cjepivo biti prvo registrirano. Najvjerojatnije će biti ono oxfordsko proizvođača AstraZeneca koje je u vrlo visokoj trećoj fazi kliničkog ispitivanja. Kada će biti spremno – ne znamo još, ali prema onome što smo jučer od njih čuli, to bi trebalo biti uskoro, rekao je Capak u emisiji “U mreži Prvog“. Dodao je kako će se, kad se saznaju nuspojave, znati i daljnji elementi za plan.

– Ima nekih najava da bi Pfizerovo cjepivo moglo prvo biti spremno. I s Pfizerom smo sklopili ugovor, naručili smo milijun doza, ali konačan broj ćemo doznati kada EU rasporedi količine prema zemljama. Mi ćemo početi rano cijepiti, bit ćemo među prvima u svijetu – rekao je Capak.

– Cjepitelji će biti liječnici opće prakse, pedijatri i zavodi za javno zdravstvo. Možda će za posebne dijelove populacije biti organizirani i brzi timovi za cijepljenje. Prvo ćemo cijepiti vulnerabilne skupine, starije skupine populacije i ljude s komorbiditetima. Jako je važno da se obuhvati i strateški bitnu populaciju – zdravstvene djelatnike, djelatnike u domovima za starije i eventualno policiju i vojski. Ali to ćemo znati tek kada budemo znali koliko ćemo cjepiva dobiti. Cjepivo će biti dobrovoljno i  besplatno za strateške i vulnerabilne skupine.

Capak: Naši su brojevi zabrinjavajući

– Jučer smo imali preko 2500 novih slučajeva. Ne znamo koliki će brojevi biti danas. Oni su zabrinjavajući jer se iz tih novooboljelih generiraju i teže oboljeli i oni koji će trebati respirator i oni koji će, nažalost, na kraju umrijeti. Dobro je što je tjedni postotni rast, koji je prije dva tjedna bio 100%, pao i prošli je tjedan iznosio 4,2, rekao je Capak. Dodao je da Stožer civilne zaštite RH donosi mjere, ali ih lokalni stožeri predlažu.

– Nacionalni stožer je omogućio lokalnim stožerima do prema potrebi donesu strože mjere, istaknuo je Capak uputivši poziv županijskim stožerima da predlože mjere. – U Hrvatskoj je trenutačno udio zaraženih u broju ukupno testiranih 28 posto – rekao je.

Capak kaže da bi bilo dobro da imamo 90-postotnu procijepljenost, ali da je to teško za očekivati, znajući situaciju kod nas.

– Ovogodišnja potražnja za cjepivom protiv gripe vrlo je velika pa se polako vraćamo na stanje prije 2009. kada je antivakcijski pokret počeo jačati. Mi smo time zadovoljni i nadamo se da će potražnja rasti i iduće godine, rekao je. Kaže da još nemaju izolat ovogodišnje gripe, ali pojavila se na sjevernoj hemisferi. Gripa se kod nas obično pojavljuje početkom prosinca, dodao je.

Najbolje oružje protiv antivakcijskog pokreta je točno i pravovremeno informiranje

Capak je komentirao i antivakcijski pokret. Kaže da je najlošije kada liječnici govore protiv cijepljenja.

– To se dogodilo s jednom studijom gdje je jedan medicinski djelatnik povezao cjepivo protiv ospica s poremećajima autističnog spektra zanemarivši vremenski slijed. To je ojačalo antivakcijski pokret. Primjer je i sezonalno cjepivo iz 2009. kad su i neki liječnici i antivakcijski pokret govorili da je cjepivo proizvedeno u šest tjedana i da nije sigurno pa se te godine protiv gripe cijepio samo mali dio populacije – kazao je.

Ističe moguću opasnost da se tako nešto tako dogodi, ali i da će sve učiniti protiv toga.

– Najbolje oružje protiv antivakcijskog pokreta je točno i pravovremeno informiranje, ističe dodavši da su blagodati cijepljenja puno veće od mogućih nuspojava. Cijepljenje je jedno od najboljih, ako ne i najbolje, oružje i javnozdravstveni mehanizam ikad izumljen. Od prve pojave cjepiva mi smo iskorijenili nekoliko smrtonosnih bolesti, a mnogima smanjili širenje, ustvrdio je Capak.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare