Covid novosti: Što učiniti ako dobijete pozitivan nalaz ili vas obavijeste da ste bliski kontakt? /// Drive in testiranje u Zagrebu od sutra ima novo radno vrijeme

covid
Foto: Pixabay

Zbog izrazito velikog broja pozitivnih osoba na covid te svakodnevno velikog broja briseva koji se uzimaju te potom analiziraju, iz NZJZ Andrija Štampar apeliraju na građane koji su dobili pozitivan nalaz da se bez odgode jave nadležnom liječniku obiteljske medicine. Isto tako, mole sve osobe koje imaju informaciju da su zaražene koronavirusom da obavijeste svoje bliske kontakte te da ih upute da se jave nadležnom liječniku obiteljske medicine, bez obzira jesu li dobile poziv epidemiologa ili ne. Na ovaj način pomoći će epidemiolozima u njihovom radu te pravovremenom reakcijom pridonijeti što bržem suzbijanju širenja epidemije.

Dobio sam pozitivan nalaz na COVID-19. Što moram učiniti?

 • Ostanite kod kuće i fizički se izolirajte od svojih ukućana. Dodatne informacije o kućnoj izolaciji tijekom bolesti COVID-19 možete naći ovdje
 • Obavijestite svojeg izabranog liječnika telefonom ili e-mailom (npr. ako su preopterećene telefonske linije, ako je vikend i Vaš liječnik ne radi i sl.). Liječnik će vam dati upute o izolaciji te po potrebi otvoriti bolovanje.
 • Ako ste zaposleni u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi (Domovi za starije i nemoćne), odmah obavijestite svojeg poslodavca odnosno nadležni COVID-19 tim ustanove u kojoj radite, koji će potom kontaktirati teritorijalno nadležnog epidemiologa radi procjene potrebe daljnjeg postupanja unutar kolektiva.
 • Ostanite u izolaciji 10 dana, pri čemu je datum obolijevanja nulti dan, a drugi dan bolesti je prvi dan izolacije. Nakon 10 dana izolacije osoba nije zarazna za okolinu i ne treba se ponovno testirati na COVID-19 (izuzetak su teški klinički oblici COVID-19 i imunokompromitirani bolesnici).
 • Obavijestite svoje bliske kontakte o svojoj bolesti odnosno pozitivnom nalazu na COVID-19 te ih uputite da se jave svojem izabranom liječniku radi karantene (samoizolacije). Trebaju biti u karanteni 10 dana od zadnjeg kontakta s vama, npr. ako ste sa osobom bili u kontaktu 5. studenog, tada je osoba u karanteni do 15. studenog, te 16. studenog osoba nastavlja svoje uobičajene svakodnevne aktivnosti (posao, škola i dr.) pod uvjetom da tijekom karantene nije razvila nikakve simptome bolesti.
 • Bliski kontakti su sve osobe s kojima ste bili u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma bolesti (odnosno od uzimanja brisa ako nemate nikakve simptome bolesti, a nalaz brisa je pozitivan na SARS-CoV-2) pa sve do trenutka vašeg odlaska u izolaciju.
 • Pripremite popis bliskih kontakata za poslati nadležnoj epidemiološkoj službi (nabolje e-mailom) ako joj zatreba.

Podaci o bliskom kontaktu:

 • ime i prezime, adresa, kontakt telefon/mobitel
 • opis kontakta (datum, mjesto, vrsta i trajanje kontakta)
 • radno mjesto/zanimanje (posebno važno ako se radi o zaposlenima u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi tj. Domovima za starije i nemoćne).

Prijatelj ili kolega s posla mi je javio da ima COVID-19 i da sam njegov bliski kontakt. Što sada?

 • Ostanite kod kuće i fizički se izolirajte od svojih ukućana.
 • Obavijestite svojeg izabranog liječnika telefonom ili e-mailom (npr. ako su preoptrećene telefonske linije, ako je vikend i vaš liječnik ne radi i sl.).
 • Vaš će liječnik uzeti osnovne podatke o oboljeloj osobi sa COVID-19 čiji ste bliski kontakt radi provjere (uvidom u informatički sustav ili direktnim kontaktiranjem epidemiologa) i po potrebi otvoriti bolovanje.
 • Ostanite u karanteni (samoizolaciji) 10 dana od zadnjeg kontakta s oboljelom osobom, pri čemu se dan kada ste zadnji put bili u kontaktu računa kao nulti dan, a sljedeći dan je prvi dan karantene. Npr. ako ste sa oboljelom osobom bili u kontaktu 5. studenog, zadnji dan karantene je 15. studenog, te 16. studenog možete nastaviti sa svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima (posao, škola i dr.) pod uvjetom da tijekom karantene/ samoizolacije niste razvili nikakve simptome bolesti.
 • Ako ste zaposleni u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi (Domovi za starije i nemoćne), odmah obavijestite svojeg poslodavca odnosno nadležni COVID-19 tim ustanove u kojoj radite o tome da ste bili u kontaktu za zaraznom osobom te da morate u karantenu na 10 dana.

Novo radno vrijeme drive in testiranja

Drive in testiranje u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar od ponedjeljka ima novo radno vrijeme. Testiranja će se moći obaviti od ponedjeljka do petka od 10 do 16 sati, subotom od 10 do 14 sati i nedjeljom od 8 do 12 sati, objavljeno je na internetskoj stranici NZJZ.

Iz Štampara obavještavaju građane da je otvoren novi Pozivni centar za osobe u samoizolaciji radi unapređenja praćenja osoba koje su bile u kontaktu s osobama oboljelim od koronavirusa, a brojevi telefona su sljedeći: 46 96 308, 55 63 102, 46 96 315, e-mail: covidinfo@stampar.hr

Radno vrijeme pozivnog centra je sedam dana u tjednu od 8,00 do 20,00 sati.

Kako bi se smanjile gužve za testiranja na koronavirus koje svakim danom postaju sve veće te radi što bolje učinkovitosti provođenja dijagnostike NZJZ Dr. Andrija Štampar je uveo novi model uzimanja briseva na koronavirus, neovisno o tome obavlja li se testiranje na uputnicu ili uz plaćanje. Nalazi će biti izdani unutar 48 sati.

Narudžbe građana za testiranje na koronavirus primaju se preko online platforme, kojoj se može pristupiti preko  poveznice https://prijavnicentar.hr/testiranje/stampar. Također je moguće naručiti se pozivom u Pozivni centar. Građani mogu odabrati dostupan termin testiranja.

Poslovni korisnici mogu termine testiranja zatražiti na email adresu covidtest@stampar.hr, najmanje tri do četiri dana prije željenog termina.

Evo cjelovitog popisa svih centara za testiranje u Hrvatskoj, kako se naručiti na testiranje, koliko ono košta i koliko se dugo čekaju testovi.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare