Lokalno obiteljsko poduzeće osvaja svjetska tržišta i godinama niže nagrade za svoj proizvod – u čemu je njihova tajna otkrio nam je direktor Roman Krunić

Velikogorička tvrtka ROTO Kruna već godinama niže svjetske uspjehe i osvaja međunarodna priznanja svojom inovacijom. Iza svega stoje otac Ivan Krunić te sinovi Roman i Tomislav, ali i jedna sasvim slučajna ideja.

Tijekom adaptiranja krovišta obiteljske kuće još 2002. godine, Ivan Krunić primijetio je kako se majstori muče s običnim brusnim diskovima dok dotjeruju krovne grede. Kako se cijeli život bavio strojevima i alatima, došao je do ideje koja je nekoliko godina poslije, uz pomoć sinova, zaživjela kao Roto rašpa. Ovaj univerzalni alat (nastavak) za kutne brusilice namijenjen je obradi drva, plastike, gume i ostalih materijala, a njegova inovativnost leži u tome što zamjenjuje uobičajene brusne diskove te radi bolje i brže.

Roto rašpu prvi su put predstavili na međunarodnom sajmu inovacija ‘INOVA 2007’ te osvojili zlatno odličje, ali i glavnu godišnju nagradu ‘Nikola Tesla’ za najbolju inovaciju te godine. Od tad ovaj obiteljski trio niže uspjeh za uspjehom, a kako im je to pošlo za rukom i koja je njihova tajna otkrio nam je direktor tvrtke Roman Krunić.

Od Hrvatske do Francuske Polinezije

 Obitelj Krunić nastupala je na najvećim i najpoznatijim sajmovima inovacija diljem svijeta, a Roto rašpa uvijek je nagrađivana najvišim odličjima i priznanjima što je Krunićima bio vjetar u leđa i potvrda da imaju dobar proizvod koji može ostvariti veliki komercijalni uspjeh.

– Posebno smo ponosni na nagradu ‘Nikola Tesla’ za najbolju hrvatsku inovaciju u 2007. godini. Ta nagrada nas je motivirala da krenemo u privatno poduzetništvo odnosno da pokušamo proizvoditi i komercijalizirati vlastitu inovaciju – objašnjava Krunić.

Danas je tvrtka, osim na domaće tržište, orijentirana i na izvoz u zemlje EU, ali i šire.

– Naše proizvode možete pronaći u najvećim multinacionalnim trgovinama kao što su BAUHAUS, HORNBACH, PRAKTIKER, i JULA. Imamo distributere u Sloveniji, Njemačkoj, Češkoj, Nizozemskoj, BiH, Srbiji, Mađarskoj, a izvozili smo i u Izrael i Tahiti – saznajemo od našeg sugovornika.

 „Ključ uspjeha je jasno postavljena vizija“

Na pitanje u čemu je tajna njihova uspjeha, Krunić kaže kako je potrebno puno rada i odricanja da bi se došlo do rezultata, a na kraju i do benefita. – Naravno da je posjedovanje inovacije velika prednost radi konkurentnosti na tržištu, ali i velik posao jer je treba pozicionirati na tržištu. Osobno mislim da je ključ uspješnog poslovanja jasno postavljena vizija i uredno poslovanje što podrazumijeva kvalitetu, točnost, iskrenost i uredno podmirivanje obveza prema zaposlenicima, dobavljačima i državi – ističe Krunić te dodaje kako je ljudstvo najbitniji faktor uspješnog poduzeća.

Dodaje kako se sve uspješne ekonomije baziraju na malom i mikro poduzetništvu, pa tako i ROTO Kruna stvara novu vrijednost i pridonosi zajednici, od donošenja prihoda kroz poreze do zapošljavanja ljudi. – Poticanje lokalne zajednice, odnosno politike u razvoju mikro poduzetništva vrlo je bitan faktor za razvoj same zajednice, ali i za kvalitetu života koju nudi – ističe poduzetnik.

Novi poslovni pothvati na vidiku

U ROTO Kruna svjesni su stalne potrebe za novim inovacijama pa kontinuirano rade na novim idejama. – Vizija nam je izgraditi novi proizvodni pogon na vlastitom zemljištu u Gradićima, no čekamo da se sukladno urbanističkom planu uređenja tog naselja, koji je donesen 2011. godine, počnu graditi nove ceste kako bi imali osigurani pristup parceli – objašnjava Krunić te dodaje:

– Nas poduzetnike, koji djelujemo dinamično i brzo jer nam tako diktira tržište, zaista mnogo puta frustrira interni sustav lokalne zajednice ili nezainteresiranost za razvoj mikro i malog poduzetništva. Iz tog razloga pokušavam djelovati i u nekim javnim organizacijama i upozoravati na probleme s kojima se poduzetnici susreću.

– Uskoro su unutarstranački izbori u stranci HDZ čiji sam član od 1990. godine i odlučio sam se kandidirati za podpredsjednika Gradske organizacije – saznajemo od Romana Krunića koji dodaje kako se nada da bi kroz političko djelovanje te svoje iskustvo u poduzetništvu mogao utjecati na to da se uvedu neke promjene i da se poboljša gospodarstvo u lokalnoj zajednici.

Za Krunića će poduzetništvo i dalje biti izazov s kojim će se još dugo baviti, a drugim potencijalnim poduzetnicima i inovatorima poručuje da prepoznaju priliku i budu spremni uložiti vlastita sredstva uz rizik kako bi ostvarili svoj cilj.

– Brze zarade i uspjeha ”preko noći” nema! Što je teži uspon, ljepši je pogled s vrha – zaključuje Roman.

PROMO

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
trackback
Lokalno obiteljsko poduzeće osvaja svjetska tržišta i godinama niže nagrade za svoj proizvod
1 year ago

[…] Više pročitajte na gorica.info […]