Još učinkovitije cjepivo protiv Covida stiže iz Amerike: Biste li se cijepili ili ste poput većine Hrvata koji, pokazuje istraživanje, to neće napraviti

cjepivo
Foto: Pixabay

Na obzoru je novo i još učinkovitije cjepivo protiv covida, a više od polovine Hrvata, njih 57 posto, vjerojatno ili sigurno se neće cijepiti. Proizlazi to iz ankete koju je provela agencija Valicon, a koju je prenio RTL.

Anketa je objavljena istog dana kada je stigla vijest iz američke biotehnološke tvrtke Moderna koja je objavila da je njezino cjepivo protiv Covida-19 učinkovito kod 94,5 posto osoba cijepljenih u kliničkim ispitivanjima. To su nešto bolji rezultati od cjepiva koje su zajednički razvile tvrtke Pfizer i BioNTech. Djelotvornost tog cjepiva je 90 posto, izvijestio je N1.

Moderna planira u sljedećim tjednima podnijeti zahtjev za odobrenjem cjepiva u SAD-u. To bi značilo da će SAD, nakon potrebnih provjera, mogao imati dva cjepiva spremna za žurnu distribuciju u prosincu.

– To cjepivo je doista svjetlo na kraju tunela – rekao je dr. Anthony Fauci, vodeći ekspert za zarazne bolesti u SAD-u.

Cjepivo se iščekuje i u Hrvatskoj u kojoj su brojevi zaraženih na dnevnoj bazi već mjesec dana iznad tisuću, a posljednjih tjedana nerijetko prelaze i tri tisuće. Stvaraju se gužve na punktovima za tesitranja, pa se broj testova na dan kreće između osam i deset tisuća, osim nedjeljama kada ih je upola manje.

cjepivo
Izvor: RTL

I u takvoj bi se situaciji očekivalo da će se većina Hrvata odlučiti na pristanak na cjepivo protiv Covida. No, prema anketi Valicona, nije baš tako. Na uzorku do 523 ispitanika pokazalo se da će se tek 13 posto njih sigurno cijepiti, dok će to vjerojatno napraviti 30 posto. Istodobno čak 36 posto ispitanika vjerojatno se neće cijepiti dok se 21 posto sigurno neće cijepiti.

cjepivo
Izvor: RTL

Oni koji pristaju na cjepivo cijepili bi se iz odgovornosti prema drugima, kao i zato što bi tako suzbili zarazu. Dio njih bi to napravio kao mjeru opreza, a dio njih ne želi zaraziti starije ili svoje obitelji.

Četvrtina ispitanih će se cijepiti jer su oni stariji i jer je to preporuka struke.

Izvor: RTL

Oni pak koji se ne bi cijepili brinu jer ne vjeruju novom cjepivu, a dio ljudi se boji nuspojava. Svaka treća osoba koja se protivi cjepivu smatra da cjepiva općenito nisu sigurna i da ostavljaju posljedice po zdravlje.

Jednak broj njih vjeruje da oni nisu rizična skupina, dok četvrtina ispitanih vjeruje kako virus mutira pa ih cjepivo neće zaštititi.

Satistička pogreška u istraživanju je 4,3 posto.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare