Prva presuda zbog širenja koronavirusa: Kažnjen jer je zaražen bio u kafiću i praznio septičke jame iako je trebao biti kod kuće u samoizolaciji

presuda zbog širenja koronavirusa
Ilustracija / Foto: Pixabay

U Hrvatskoj je donijeta prva nepravomoćna presuda zbog širenja koronavirusa. Presudu je donio Općinski sud u Virovitici koji je zbog tri djela širenja i prenošenja zaraznih bolesti 62-godišnjaka uvjetno kaznio na godinu dana zatvora uz rok kušnje od tri godine, piše Večernji list.

Čovjek je nepravomoćno osuđen jer je u rujnu, nakon što je utvrđeno da je pozitivan na koronavirus, došao u jedan virovitički kafić. Tamo je bio na terasi u društvu još dvije osobe s kojima je, navodi Večernjak, konzumirao piće. Sljedeće jutro je, pak, došao s traktorom i cisternom u dvorište jedne osobe i tamo ispraznio septičku jamu. Bio je na tom poslu pola sata, a sve je ponovio kod druge obitelji istog dana poslijepodne. Sve to vrijeme trebao je biti u samoizolaciji.

Hoće li ova presuda zbog širenja koronavirusa biti potvrđena, promijenjena ili možda čak odbačena vidjet će se nakon isteka žalbenog roka. U tom roku se osuđeni može žaliti višem sudu, a ako to ne napravi ova će prvostupanjska presuda zbog širenja koronavirusa postati pravomoćna.

Kod nas je već bilo primjera kada su ljudi kažnjeni zbog nepoštovanja samoizolacije, ali nije se radilo o zaraženim osobama nego o njihovim kontaktima. Jedan takav bio je Dragec (52) iz Zagorja koji je još u ožujku prekršajno kažnjen s 8000 kuna jer nije poštovao odredbe o samoizolaciji zbog sumnje na koronavirus.  On je tada odvezao gnoj u polje, a mislio je da je sve u redu jer je bio sam na traktoru i nije imao kontakte s drugim ljudima. No, neki susjed ga je prijavio pa je dobio kaznu.

Drageca je kaznio sanitarni inspektor Državnog inspektorata. Slučaj u Virovitici je, pak, prvi slučaj sudske presude zbog širenja koronavirusa.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare