Mustafa Nadarević, velikan hrvatskog glumišta, preminuo je u 78. godini života nakon teške borbe s karcinomom pluća

mustafa nadarević

Mustafa Nadarević, jedan od najvećih hrvatskih glumaca svih vremena, umro u u nedjelju u 78. godini života. Početkom ove godine objavio je da se bori s karcinomom pluća i aktivno se uključio u kampanju “Udahni za život”, koju provodi Nacionalni program probira i ranog otkrivanja karcinoma pluća.

– Kad sam shvatio da je to dio života, da je bolest dio života, onda sam je prihvatio. Kad nešto prihvatiš s ljubavlju, onda se može pobijediti zloćudna bolest – poručio je Nadarević u razgovoru za Media Servis.

Uputio je poruku svima koji pripadaju rizičnoj skupini, odnosno dugogodišnjim pušačima.

– Mogu im poručiti da ne budu primitivni, da se ne plaše doktora. Meni je doktor još kao malom djetetu bio ‘jao’, od zubara nadalje, sve je bilo strašno. Dobro je da se ide na vrijeme na preglede jer onda je izlječivost vrlo blizu – kazao je legendarni glumac.

Mustafa Nadarević, na žalost, ovu bitku nije dobio. Prije nekoliko dana otpušten je iz bolnice, pa je preminuo u svom domu. Iza njega ostaje niz sjajnih uloga u kazalištu, na filmu, u televizijskim serijama…

Uvijek će ostati zapamćene njegova uloga Leonea u TV seriji Glembajevi, Duje u Velom misu, Vinka Benčine u Putovanju u Vučjak… Od 2007. godine stalno je prisutan u našim domovima kao Izet Fazlinović u seriji Lud, zbunjen, normalan. A posljednju filmsku ulogu imao je u Generalu kojeg je režirao Antun Vrdoljak, a u kojem je glumio generala Janka Bobetka.

Evo životopisa Mustafe Nadarevića na Wikipediji:

Mustafa Nadarević rođen je u Banjoj Luci 1943. godine. Zbog bombardiranja grada, zajedno s obitelji, seli u Zagreb.[1] Otac mu je bio domobranski narednik, a majka prvo domaćica, pa zatim blagajnica mesarsko-pekarskog poduzeća “Mićo Šurlan” u Bosanskom Novom.[1] U Zagrebu je pohađao prvi razred osnovne škole, zatim seli u Bosanski Novi gdje ostaje sedam godina, a potom seli u Rijeku.[1] Gimnaziju je završio u Rijeci. Prve glumačke korake napravio je u kazališnoj grupi “Viktora Cara Emina”. Na studij odlazi u Zagreb te je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Kazališnu karijeru započeo je u Zagrebačkom kazalištu mladih. Od 1969. do 2018. godine, član je Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.[1] Gostuje u HNK “Ivan pl. Zajc” u Rijeci, HNK u Splitu i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Ostvaruje značajne uloge u domaćem (Bodgan u Hvarkinji, Pomet u Dundu Maroju, Miletić u Ostavci, Leone u Gospodi Glembajevima i drugim) i stranom repertoaru (Lorenzacco u Lorenzaccio, Cyrano u Cyranou de Bergeracu, Figaro u Figaro se ženi i Figaro se rastaje, M.P. Murphy u Letu iznad kukavičjeg gnijezda). Ostvario cijeli niz uloga u tv-filmovima i serijama, a na filmu se posebice proslavio ulogom ujaka u Ocu na službenom putu E. Kusturice, te ulogama u filmovima Miris dunja M. Idrizovića, Već viđeno G. Markovića, Glembajevi A. Vrdoljaka, Praznik u Sarajevu B. Filipovića, Gluvi barut B. Čengića, Savršenom krugu A. Kenovića i drugim.

Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu predavao je dvije godine, a na sarajevskoj jedan semestar.[1]

Odlukom Ministarstva kulture RH 2006. godine proglašen je nacionalnim prvakom.[2]

Godine 2012. oženio se slovenskom dizajnericom Slavicom Radović, iste je godine preminula u 48. godini života. Iz prvog braka, Mustafa imao je kćer Nađu, a iz drugog braka kćer Nanu i sina Ašu.

Dana 22. studenoga 2020. godine je preminuo nakon borbe sa teškom bolesti u 78. godini života.

 

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare