Crni prometni vikend: Poginulo osmero ljudi, 72 osobe su ozlijeđene, a policija još uhvatila divljaka koji je jurio 233 kilometara na sat…

crni prometni vikend
Policija je proteklog vikenda imala pune ruke posla s prometnim prekršiteljima / Foto: MUP

Crni prometni vikend je iza nas. I dalje se ledi krv u žilama od tragične nesreće kod Jaske na autocesti A1 kada je poginulo četvero ljudi u kombiju na koji je naletio tegljač i one na Krku u kojoj su u autu izgorjela dvojica mladića. U četiri nesreće prošlog vikenda poginulo je osam osoba, četiri su zadobile teže, a još šest osoba lakše ozlijede. Još 62 sudionika ozlijeđeno je u prometu prošli vikend, izvijestili su u ponedjeljak iz Ravnateljstva policije.

Istodobno su policijski službenici na području čitave Hrvatske u vikendu od 20. do 22. studenog ukupno evidentirali 3494 prometna prekršaja.

  •  Zabilježeno je 263 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, najveća koncentracija alkohola u količini 2,81 g/kg izmjerena je na području PU Koprivničko-križevačke.
  • Bilo je čak 1266 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU Šibensko-kninske, 233 km/h.
  • Tijekom vikenda je bilo 356 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • Kažnjeno je 198 vozača zbog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj slučajeva vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU Zagrebačke, njih 42. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je također PU Zagrebačka s 331 takvim prekršajem. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU Splitsko-dalmatinske, 102 takva prekršaja. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU Karlovačke, 37 vozača i vozačica.

Iz Ravnateljstva policije također su objavili kako su aktivnosti policije posebno bile usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečene 22 osobe koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu.
Iz tog razloga 8 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv 14 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Crni prometni vikend je iza nas. S više pažnje vozača, manje brzine, te bez alkohola i mobitela u vožnji takvih će crnih vikenda biti manje.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare