Istražni postupak protiv Dražena Barišića: Zapelo s ispitivanjem svjedoka, ako se ništa ne promijeni gorički gradonačelnik neće tako brzo na slobodu

istražni postupak protiv dražena barišića

Istražni postupak protiv Dražena Barišića je, prema našim informacijama, zapeo. Od četrdesetak svjedoka, koliko bi ih trebalo ispitati u Barišićevom slučaju, završeno je ispitivanje njih desetak. A jedan od dva razloga zbog kojeg je goričkom gradonačelniku određen pritvor je upravo mogućnost utjecaja na svjedoke.

Isptivanje svjedoka odgodio i novi val širenja koronavirusa

Barišić (HDZ) prvih je 30 dana pritvora dobio 19. rujna, a sredinom listopada pritvor mu je produžen za još dva mjeseca. Prvi čovjek Velike Gorice sumnjiči se da je navodno pogodovao ivanićgradskom poduzetniku Kreši Peteku i njegovoj tvrtki Elektrocentar Petek namještajući mu poslove i javne natječaje. Istražitelji rasvjetljavaju te navodno mutne poslove u projektu gradnje velikogoričkog pročistača otpadnih voda (kao dio megaprojekta aglomeracije) i postavljanja javne rasvjete u Velikoj Gorici.

Gradnja pročistača vrijedna je gotovo 120 milijuna kuna, a projekt javne rasvjete oko 30 milijuna kuna. Istražitelji su relativno brzo nakon Barišićeva uhićenja ispitali desetak svjedoka i najavili svoj dolazak ostatku. No, potom su uslijedile odgode termina, a sve je zapelo s značajnim rastom broja zaraženih koronavirusom.

Ispitivanje čeka 15-ak ljudi iz gradske uprave, prvenstveno Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, te desetak osoba iz VG Vodoopskrbe. Jedan od suosumnjičenih je i Tomislav Jelisavac, osoba od posebnog Barišćeva povjerenja i bivši direktor VG Vodoopskrbe, tvrtke koja je raspisala natječaj za pročistač. Jelisavac je također bio pritvoren, ali se odlučio dopuniti svoj iskaz nakon čega je pušten na slobodu. Pretpostavlja se da je priznao krivnju i time, nagađa se, dodatno otežao položaj Dražena Barišića.

Najbliži suradnici neće svjedočiti u istražnom postupku protiv Dražena Barišića?

Prema informacijama s kojima raspolaže Gorica.info istražitelji nisu kontaktirali najbliže suradnike Dražena Barišća iz gradske uprave. Javnost je, naime, nagađala da će kao svjedoci biti pozvani dogradonačelnici Ervin Kolarec i Krešimir Ačkar, te dugogodišnja Barišićeva suradnica Elizabeta Stipetić. To se, za sada, nije dogodilo pa je moguće da oni niti neće biti pozvani da svjedoče.

Dakle, istražni postupak protiv Dražena Barišića mogao bi još potrajati i protegnuti se u novu godinu. Drugi razlog za njegovo držanje u pritvoru jest mogućnost ponavljanja kaznenog djela. To je, pak, direktno povezano s obnašanjem gradonačelničke dužnosti, pa je, za razliku od Barišića, drugi gradonačelnik osumnjičen u aferi Elektrocentar Petek, Vinko Grgić (SDP) iz Nove Gradiške, još prije mjesec dana dao ostavku.

Nejasno je hoće li to i kada učiniti i Barišić. Nagađalo se da bi se mogao na taj potez odlučiti sredinom prosinca, uoči isteka produženog pritvora, te da bi onda izašao na slobodu. No, u tom slučaju bi trebali biti i ispitani svi svjedoci, a taj je postupak zasad zapeo.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare