Otpadne vode otkrivaju koronu: HZJZ iz kanalizacije želi doznati ima li zaraženih i prije pojave simptoma kod osoba Znanstvena istraživanja pokazala su da nadzor otpadnih voda može predvidjeti izbijanje COVID-19 čak i prije pojedinačnog testiranja pacijenta i prijema u bolnicu /// Početak uzorkovanja planiran je za kraj studenoga i početak prosinca, a prvi rezultati očekuju se krajem prosinca odnosno početkom siječnja

otpadne vode

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u suradnji sa Zagrebačkim otpadnim vodama (ZOV)  pokrenuo je projekt praćenja otpadnih voda jer su istraživanja pokazala da otpadne vode otkrivaju koronavirus što može pomoći u praćenju epidemije.

Epidemiologija zasnovana na otpadnim vodama predstavlja analizu otpadnih voda radi utvrđivanja prisutnosti bioloških ili kemijskih sredstava u svrhu praćenja javnog zdravlja. Ovakav pristup se ranije koristio za otkrivanje prisutnosti farmaceutskog ili industrijskog otpada, lijekova, virusa i potencijalne pojave bakterija otpornih na antibiotike.

Projekt se provodi kroz suradnju s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj, a financira ga Njemačka vlada.

Nedavna istraživanja pokazala su da otkrivanje koronavirusa SARS-CoV-2 u otpadnim vodama može pomoći u praćenju izbijanja epidemije COVID-19. Testiranje otpadnih voda na RNA iz SARS-CoV-2, provodi se već u nekoliko zemalja u Svijetu uključujući i neke od država članica Europske unije kao što su na primjer Italija, Nizozemska, Mađarska, Španjolska, Francuska, navodi se u priopćenju iz HZJZ.

Iako se epidemiologijom zasnovanom na otpadnim vodama ne može utvrditi koje su osobe zaražene, ipak ona ima nekoliko prednosti u usporedbi s ispitivanjem pacijenta. Tako se na primjer RNA SARS-CoV-2 može otkriti u ljudskom izmetu nekoliko dana do tjedan dana prije pojave simptoma.

Do sada su objavljena znanstvena istraživanja pokazala da nadzor otpadnih voda može predvidjeti izbijanje COVID-19 čak i prije pojedinačnog testiranja pacijenta i prijema u bolnicu.

Na ovakav način se testiranje otpadnih voda može koristiti kao alat za rano upozorenje. Jedan uzorak otpadne vode može pružiti podatke o prosječnoj stopi zaraze tisuća ljudi. Stoga dobiveni  skupni podaci mogu biti posebno informativni za područja s niskim kliničkim stopama testiranja na COVID-19.

Umjesto pojedinačnog testiranja tisuća pacijenata, iz otpadne vode može se na malom uzoraka dobiti odgovore je li se korona virus pojavio u određenoj populaciji.

Podaci ispitivanja otpadnih voda s Centralnog uređaja za pročišćavanja otpadnih voda grada Zagreba koji će se prikupiti kroz projekt namijenjeni su kao nadopuna postojećih nadzornih sustava COVID-19, i pomoći epidemiolozima da bolje razumiju opseg infekcije COVID-19 na području grada Zagreba i okolice koji predstavlja gotovo četvrtinu ukupnog stanovništva Hrvatske.

Kroz praćenje SARS-CoV-2 u otpadnim vodama želi se prikupiti podatke o prosječnoj stopi zaraze u populaciji, a dobiveni podaci će se koristiti za utvrđivanje trendova trenutnih izbijanja, prepoznavanje novih izbijanja i prevalenciju infekcije, kažu u HZJZ.

Početak uzorkovanja planiran je za kraj studenoga i početak prosinca, a prvi rezultati očekuju se krajem prosinca odnosno početkom siječnja.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare