Arena je spremna za prihvat prvih pacijenta već od sutra ujutro: Čeka se odluka Nacionalnog stožera

arena
Foto: MORH / F. Klen

Arena je spremna za prihvat prvih pacijenata već od sutra ujutro, kazao je Davor Vagić, koordinator za covid-centar Arena Zagreb i liječnik iz Vinogradske bolnice, koja je zadužena za skrb o pacijentima koji će stizati u tu dvoranu.

– Liječnici i medicinske sestre su u pripravnosti. Čeka se odluka Stožera ide li u aktivaciju ili ne – kazao je Vagić.

U Areni će biti smješteni pacijenti s lakšom kliničkom slikom. Trenutni kapacitet je 100 kreveta, s mogućnošću proširivanja na 270 bolničkih kreveta.

– Arena je namijenjena za lakše pacijente i srednje teške. To su sve pacijenti koji su pred kraj liječenja, a još par dana trebaju liječnički i sestrinsku skrb – kazao je Vagić za N1.

U Areni će biti 18 liječnika i 55 medicinskih sestara. Liječnici su dijelom iz KBC-a Sestara milosrdnica i Hrvatske vojske, a sestre iz svih bolnica.

U Areni se također nalazi kisik, kao i RTG uređaj za snimanje pluća, ali i laboratorij gdje se može raditi analiza krvi.

– Arena ima i salu, ali to nije kirurška, već reanimacijska sala. Zašto? U slučaju pogoršanja stanja pacijenata, da se ondje mogu intubirati i prebaciti u neku od zagrebačkih bolnica, sukladno dogovoru – pojasnio je Vagić.

Također dodaje da se u slučaju Arena centra radi o pokušaju da se pomogne, tj. rastereti bolnički sustav, tako da velike bolnice mogu zbrinjavati pacijente koji imaju druge bolesti. To je pomoć zdravstvenom sustavu, ne neki katastrofični scenarij – kazao je Vagić.

Kaže da je ovo vrlo zahtjevna situacija i najveća ugroza možda od Domovinskog rata, ali ne bi situaciju opisao kao “katastrofičnu”.

– Ne bih rekao da je katastrofična situacija, ali da je ozbiljna, zahtjevna i da traži mobilizaciju cijelog našeg društva to jest i to vidite i po novim mjerama. Zadnji trenutak je za pozvati na ozbiljnost.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare