Nove epidemiološke mjere: Zatvaraju se kafići, restorani, teretane, otkazuju vjenčanja, ograničava broj osoba na misama i pogrebima Sve mjere stupaju na snagu u subotu, a vrijedit će najmanje do 21. prosinca /// Daljnja dinamika širenja virusa ovisi o svakome od nas, poručio je premijer Andrej Plenković

nove epidemiološke mjere
Premijer Andrej Plenković / Foto: Vlada RH

Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak nove epidemiološke mjere po kojima se zatvaraju kafići i restorani, uz omogućenu dostavu, zatvaraju se i teretane, a crkve, škole, trgovine i kulturno-zabavne ustanove mogu raditi s posebnim ograničenjima.

– Kontinuirano smo pozivali na privatna okupljanja i smanjivanja nepotrebnih druženja jer su to glavni izvori zaraze. Postrožili smo mjere 25. listopada što je pridonijelo usporavanju rasta, ali nedovoljno. Znali smo da je teško sa sigurnošću davati procjene i da neće doći do smanjenja brojeva ako se ne budemo pridržavali mjera. Neprestano smo pozivali na osobnu odgovornost kako bismo izbjegli zaoštravanje mjera. U više navrata sam naglasio da o svima nama ovisi hoćemo li spasiti tuđe živote, radna mjesta i gospodarsku aktivnost. Pozivali smo sve na maksimalnu odgovornost i solidarnost i upozoravali da se situacija može pogoršati. U tome nismo uspjeli i primorani smo dodatnim ograničenjima pokušati suzbiti širenje epidemije. Bez obzira na mjere koje ćemo predstaviti danas, a stupaju na snagu u subotu, daljnja dinamika virusa ovisi o svakome od nas. Ako se mali broj okupljenih osoba ne bude pridržavao mjera, zaraza će se nastaviti širiti, pa ni ove mjere neće biti dovoljne – kazao je Plenković.

Nove epidemiološke mjere

Zabranjuju se javni događaji i okupljanja na kojima je više od 25 osoba na jednom mjestu. Na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno 10 osoba. Obavezno je korištenje maski na otvorenom kada nije moguće držati distancu od 1,5 metar. Javna događanja mogu trajati do 22 sata.

Obustavlja se održavanje svadbenih svečanosti. Na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba, sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Obaveza je stanara, upravitelja zgrada i poslodavaca redovito dezinficiranje zajedničkih površina. Na okupljanja koja su dopuštena za svaku osobu mora biti osigurano najmanje 4 kvadratna metra površine. Organizatori okupljanja moraju osigurati da se prostori provjetravaju, da ne bude više od dopuštenog broja osoba i da se svi pridržavaju mjera.

U javnom prijevozu popunjenost ne smije premašiti 40 posto mjesta. Vozači, zaposlenici i putnici obavezni su imati maske na licu. Kontrolu će provoditi inspektori ministarstva prometa, policijski službenici.

Prodavaonice i trgovački centri na ulazu će morati istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prostoru. Obavezna je primjena pojačane higijene i svakodnevno čišćenje prostora.

Pekarnice smiju raditi do 22 sata, zabranjuje se prodaje alkohola od 22 do 6 sati. Obustavlja se rad kasina, automat klubova, kladionica, sajmova, drugih oblika turističkih i gospodarskih događanja.

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, restorana i kafića osim hotela i kampova koji mogu usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja – kazao je premijer Plenković.

Restoranima je dozvoljena priprema i dostava hrane koja će biti uz pridržavanje svih mjera ili osobnim preuzimanjem, dostavom i drive-in uslugama.

Obustavlja se rad teretana. Obustavljaju se treninzi osim za najviše stupnjeve natjecanja.

Nema proba amaterskih zborova, a to se odnosi i na crkvene zborove. Nema dječjih igraonica, nema plesnih škola. U kinu nema konzumacije hrana. Škole stranih jezika smiju raditi online.

Autoškole, teoretski dio mogu odrađivati online, a vožnju uz pridržavanje mjera.

Preporuka je da se misna slavlja prenose preko TV programa ili preko radija, za njih vrijedi jednako ograničenje od 25 vjernika koji smiju biti u crkvi.

Nove epidemiološke mjere bit će na snazi najmanje do 21. prosinca – kazao je premijer Plenković.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare