Black Friday akcije nude sniženja do 70 posto: Tržišni inspektori nadziru trgovce kako bi spriječili da ne varaju kupce Lani smo u četiri dana akcije potrošili 1,34 milijardi kuna /// HGK predviđa će se ove godine jednako kao i prijašnjih najviše prodavati elektronika jer na nju idu najveća sniženja, a nakon toga odjeća i obuća

black friday
Lani je u četiri dana akcije potrošeno 1,34 milijardi kuna / Foto: Pixabay

Black Friday akcija, koja ove godine pada 27. studenoga, tradicionalno označava početak povećane potrošnje nakon čega slijedi prosinac – mjesec trgovine, blagdanske i najveće potrošnje.

– Za očekivati je da će se ove godine jednako kao i prijašnjih najviše prodavati elektronika jer na nju idu najveća sniženja, a nakon toga odjeća i obuća i to po sniženim cijenama od 50 do 70 posto što je poprilično dobro sniženje – kazala je voditeljica Odjela za trgovinu HGK Tomislava Ravlić dodavši da ove godine očekujemo i dodatni rast online trgovine.

Naime, zbog izbjegavanja mogućih gužvi u prodavaonica, neki trgovci Black Friday akciju nude i online. Ravlić kaže kako bilježimo trend kontinuiranog rasta online trgovine od početka godina za 14 posto pa će biti zanimljivo vidjeti koliko će se građani ove godine okrenuti upravo online kupnji.

S druge strane, upravo zbog bojazni od online trgovaca kojima je pandemija u ovoj godini već donijela značajan rast, moguće je da trgovine u maloprodaji (offline) daju veća sniženja od čega će u konačnici najviše profitirati upravo kupci.

Black Friday akcija izvorno je potekla s američkog tržišta s ciljem rješavanja zaliha pa su i sniženja još uvijek ipak veća nego kod nas.

– U Americi je riječ o sniženjima i do 90 posto. U početku domaći trgovci nisu davali tolika sniženja no iz godine u godinu ona se povećavaju pa se danas tako raspon sniženja kreće od 20 do 70 posto – kaže Ravlić, ali dodaje i da je većina domaćih trgovaca svoju Black Friday akciju pretvorilo u akciju koju provode cijeli tjedan pa tako imamo i Black week.

– Nekako se taj dan pretvorio u tjedan, potom u čitav mjesec akcija koje imaju različite nazive. Ove godine očekujemo da potrošnja bude ipak manja od lanjske s obzirom na pandemiju – ističe Tomislava Ravlić. Naime, u 2017. godini u jednom danu potrošnja je bila 460 milijuna kuna, godinu dana kasnije ona je porasla na 680 milijuna kuna, a lani je u četiri dana akcije potrošeno 1,34 milijardi kuna.

Black Friday akcija je prigoda da se kupe proizvodi i usluge po povoljnim cijenama. Mnogobrojnim akcijama pridružila se velikogorička agencija za marketing DID koja obrtnicima i poduzetnicima nudi  priliku za oglašavanje po znatno povoljnijim cijenama. Ovakva jedinstvena prilika u marketinškom svijetu prava je rijetkost jer riječ je o čak 50% popusta na određene usluge!

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata ovih dana pojačano nadzire posebne oblike prodaje pod nazivom Black friday ili Crni petak kako bi utvrdila poštuju li trgovci Zakon o zaštiti potrošača.

 

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare