Sukob liječnika i HZZO-a se nastavlja: Objavili email adresu na koju pacijenti mogu slati pritužbe na rad doktora obiteljske medicine

sukob
Pacijenti se žale da ne mogu doći do svog doktora / Foto: Gorica.info

Sukob liječnika obiteljske medicine i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nastavlja se i dalje. Danas je HZZO objavio da oni i Ministarstvo zdravstva sve učestalije zaprimaju prigovore  pacijenata na otežano ostvarivanje zdravstvene zaštite u ordinacijama izabranih doktora obiteljske medicine. Navode da pacijenti zbog nemogućnosti uspostave kontakta s ordinacijama osobno, telefonom, elektronskom poštom ili na druge načine se žale.

–  Zbog navedenog HZZO je uspostavio novu e-mail adresu zovem.doktora@hzzo.hr na koju osigurane osobe mogu poslati svoj prigovor. U prigovoru je potrebno navesti osobne podatke (ime i prezime, OIB i telefon za kontakt), te ime i prezime izabranog doktora na kojeg se osigurana osoba žali. Bez navedenih podataka HZZO nije u mogućnosti postupiti, odnosno stupiti u kontakt s doktorom primarne zdravstvene zaštite i pomoći u žurnom rješavanju problema koji osigurana osoba ima, stoji u priopćenju HZZO-a.

Udruga koja okuplja liječnike obiteljske medicine priopćila je da HZZO radi nepotreban pritisak na liječnike i pacijente, te je poručila HZZO-u „neka otvore telefonsku liniju na kojoj se može žaliti na njihov rad“.

– Zdravstvena administracija, uljuljkana u svoje položaje, daleko od prve crte obrane od covida, svakodnevno radi nepotreban pritisak na liječnike i pacijente, umjesto da su pravodobno organizirali sustav, osigurali pametna informatička rješenja kojima će olakšati rad epidemiolozima, obiteljskim liječnicima i primarnoj zdravstvenoj zaštiti – navodi se u priopćenju Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Obiteljski liječnici smatraju kako HZZO-ova zdravstvena administracija „traži žrtvu za svoj nerad“ dok liječnici obiteljske medicine svakodnevno upozoravaju na opterećenost sustava, gužve u ordinacijama zbog kojih nisu u mogućnost odmah odgovoriti na telefonske pozive svojih pacijenata.

S druge strane, HZZO proziva liječnike za (ne)javljanje na telefon i nedovoljan trud i rad te najavljuju sankcije. Te optužbe su jako naljutile liječnike i otvorile novi sukob između njih i administracije koja ih nadzire.

Obiteljski liječnici tvrde da je briga HZZO-a za dobrobit pacijenata – lažna, a pokušaj prebacivanja odgovornosti na liječnike, nažalost – stvaran.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare