Testiranje PCR metodom počelo i u županijskom Zavodu za javno zdravstvo: Brisevi iz Velike Gorice testirat će na modernom uređaju u Rakitju Županijski laboratorij dnevno će obrađivati 400 uzoraka, subotom dodatnih 200, što na tjednoj razini ukupno iznosi oko 2.200 uzoraka

testiranje pcr metodom
Foto: Zagrebačka županija

Mikrobiološki laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije u Rakitju od danas provodi testiranje  PCR metodom uzoraka na koronavirus. Zavod je nabavio gotovo milijun kuna vrijednu opremu koja će omogućiti da brisevi koji se uzimaju u Velikoj Gorici, Zaprešiću, Samoboru, Ivanić-Gradu i Dugom Selu od sada se na obradu šalju u županijski laboratorij čime će se uvelike rasteretiti Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), priopćili su iz Zagrebačke županije.

– Zahvaljujem se HZJZ na podršci koju smo imali od početka pandemije, ali i na brzom ishođenju validacije za provođenje testiranja – izjavio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije Leo Šunjić te je pojasnio kako će županijski laboratorij dnevno obrađivati 400 uzoraka, subotom dodatnih 200, što na tjednoj razini ukupno iznosi oko 2.200 uzoraka.

testiranje PCR metodom
Foto: Zagrebačka županija

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić epidemiološku situaciju na području Zagrebačke županije s preko 4000 aktivnih slučajeva ocijenio je ozbiljnom te je ponovno apelirao na odgovorno ponašanje i pridržavanje mjera.

– Posebice apeliram na mlade da se strpe  te da stalno imaju na umu zdravlje svojih roditelja, baka, djedova i starijih – kazao je župan Kožić.

– Koristim ovu priliku da se posebice zahvalim epidemiolozima našeg Zavoda. Njih je sedam, na više od 300.000 stanovnika Zagrebačke županije. Oni zajedno s ostalim zdravstvenim djelatnicima našeg Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu, već 9 mjeseci ne znaju što je slobodan dan i u cijelosti su predani općem dobru – rekao je Kožić uputivši zahvalu svim djelatnicima u hrvatskom zdravstvu i svim pripadnicima operativnih snaga civilne zaštite na humanosti, predanom i nesebičnom radu – istaknuo je Stjepan Kožić.

Župan je poručio da izdržimo svi skupa jer se iskreno nada da će ovaj virus, nakon što krene cijepljenje, otići u povijest, zaključio je Kožić.

Inače, na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas evidentirano je 9331 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 5175 osoba, a 35 osoba je preminulo. Trenutno je aktivan 4121 slučaj.

Zbog epidemiološke situacije od danas pa do 24. prosinca 2020. srednje škole na području Zagrebačke županije prešle su na online nastavu.

 

 

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare