Vlada priprema kažnjavanje građana koji krše propisane mjere: Možete biti kažnjeni i zbog tuluma u svojoj kući, ako vas prijave susjedi

propisane mjere
Premijer Plenković jučer je s ministrima dogovarao izmjene zakona / Foto: Vlada RH

Novčane kazne za fizičke osobe koji ne poštuju propisane mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite mogle bi stupiti na snagu već ovog petka. Naime, Vlada je tijekom vikenda radila na promjeni tri članka Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, o kojima su jučer premijer Andrej Plenković i ministri razgovarali na online sastanku.

Vlada želi da se kažnjavaju oni koji ne nose maske, ako na javnim okupljanjima ima više od 25 ljudi. Kaznu možete dobiti i za privatna okupljanja, odnosno zabave i tulume u privatnim prostorima s više od deset ljudi.

Još nisu dogovoreni svi detalji, odnosno najviše se govorilo o visini kazne, što bi trebalo biti potvrđeno danas do 15 sati, kad je zakazana sjednica Vlade.

Iako se dosad govorilo samo o kaznama za nenošenje maski, Jutarnji list doznaje da se mijenjaju, odnosno implementiraju tri članka zakona, što omogućava kažnjavanje fizičkih osoba. Jedan članak, dakle, odnosi se na zaštitne maske, drugi na javna okupljanja, a treći na privatne zabave.

Vlada računa da će savjesni građani prijavljivati svoje susjede koji organiziraju tulume s više od 10 osoba. Iz Stožera napominju da se ne može tek tako ulaziti u tuđe domove iako se upravo takva okupljanja smatraju najvećim žarištima. Ipak, kako piše Jutarnji list, otvorili su mogućnost za kažnjavanje građana u njihovim domovima.

Građani su i dosad imali pravo pozvati policiju ako im smeta buka i ako se susjedi ne pridržavaju kućnog reda. To spada u sferu kršenja javnog reda i mira, a sada bi osim problema koji u toj situaciji ima vlasnik stana, odnosno osoba koja je organizirala zabavu, problem mogli imati svi sudionici. Dakle, ako policija utvrdi da je više od 10 osoba na zabavi, svi bi mogli dobiti kaznu koja se odnosi na Odluke o ograničavanju okupljanja. Naravno, podliježu i mogućnosti kazne ako nemaju maske.

Što se tiče kazni koje se tiču javnih okupljanja, više neće biti odgovaran samo organizator, nego i sami sudionici ako se okupe u većem broju od dopuštenog, u ovom slučaju 25.

Maske obavezne i na klupi u parku

Kad govorimo o maskama, tu će vjerojatno biti najviše posla i propisanih kazni. Naime, obveza nošenja maski odnosi se na sve zatvorene prostore, ali i na otvorene gdje se ne može održati fizički razmak od metra i pol.

To znači ako na klupi u parku sjede četiri osobe, a pri tome nemaju masku, smiju biti kažnjene novčanom kaznom koja će danas biti potvrđena.

Upravo visina kazne bila je kamen spoticanja i još nema konačne brojke. Prema dostupnim informacijama kazne će biti od 500 do 1500 kuna. Ako se plati odmah tada se kazna prepolovi. U protivnom, plaća se puni iznos.

Osim fizičkih osoba koji krše propisane mjere kažnjavat će se i pravne osobe, ali za njih će kazne biti znatno više.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare