Novi režim na hrvatskim granicama: Evo tko mora imati negativan test na koronu ako želi ući u Hrvatsku i tko mora u samoizolaciju

novi režim na hrvatskim granicama
Foto: MUP

Noćas u ponoć stupio je na snagu novi režim na hrvatskim granicama. Putnici koji žele ući u Hrvatsku moraju imati negativan test na koronu. Odluka se ne odnosi na one koji dolaze iz zelenih područja EU. Jedino zeleno područje u EU u ovom trenutku je otok Fasta u Finskoj.

– Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se PCR testirati po dolasku u Hrvatsku i biti u samoizolaciji do dobivanja negativnog nalaza – pojasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Postoji i sustav izuzetaka za kategorije osoba koje ne moraju imati negativan test, a to su pogranični zdravstveni radnici, učenici, studenti i stažisti koji svakodnevno putuju, uz uvjet da ne borave u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske dulje od 12 sati, navodi se u Odluci o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske..

Novi režim na hrvatskim granicama ne odnosi se na pomorce, vozače kamiona, diplomate, novinare…

– Bez testiranja i samoizolacije ulaz je dopušten i za pomorce, radnike u sektoru prometa i pružateljima usluga prijevoza, diplomatima, osoblju međunarodnih organizacija, osobama koje putuju iz nužnih obiteljskih ili poslovnih razloga, uključujući i novinare, putnicima u tranzitu, uz obvezu da Hrvatsku napuste u roku od 12 sati od ulaska te pacijentima koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.

Državljani trećih zemalja

Državljani trećih zemalja koji dolaze s područja koja nisu u Europskoj uniji, uključujući i zemlje susjedstva, ne mogu prelaziti preko graničnih prijelaza RH, osim u slučaju nekoliko iznimki od kojih neke uključuju i posjedovanje negativnog PCR testa.

Državljani Europske unije koji dolaze s područja koja nisu u Uniji, uključujući i  zemlje susjedstva, mogu prelaziti preko graničnih prijelaza RH uz negativan PCR test, a iznimka su zdravstveni i pogranični radnici, učenici i studenti.

Novi režim na hrvatskim granicama vrijedit će do 15. prosinca.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare