Otvoren mljekomat kod doma zdravlja: Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pozvala Goričane da kupuju domaće mlijeko

mljekomat
Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je posjetila Veliku Goricu, gdje je pustila u rad treći mljekomat farme muznih krava PA-VITA  obitelji Pandek. Supružnici Maja i Kristijan Pandek iz Sesveta vlasnici su uspješne poljoprivredne tvrtke smještene u Rugvici. Osvojili su drugo mjesto u izboru najuspješnijih hrvatskih obiteljskih gospodarstava Zlata vrijedan.

Posjeduju 140 muznih krava simentalki te još 130 grla stoke, a dnevno dobiju gotovo 3 tisuće litara mlijeka. Projektom direktne prodaje mlijeka kroz mljekomat obitelj Pandek želi doseći prodaju trećine vlastite proizvodnje mlijeka. Ovo je njihov treći mljekomat, a drugi u Velikoj Gorici.

Dugogodišnji rad obitelji Pandek daje vrhunske rezultate

Obitelj Pandek proizvodnjom mlijeka bavi se više od 10 godina, kazao je vlasnik farme Kristijan Pandek.

– Ponosan sam na rezultate koje postižemo jer je naša tvrtka PA-VITA i dalje je uspješna u ovim teškim vremenima. Nadam se da će naša proizvodnja uz pomoć Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Ministarstva poljoprivrede opstati i biti još bolja – istaknuo je Pandek.

Uspješni zadrugari

Obitelj Pandek član je Zadruge Proizvodi sela koja okuplja 12 mljekara iz Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba, od čega njih sedam ima 15 mljekomata i jedan siromat. Zadrugari godišnje na mljekomatima prodaju preko 1,6 milijuna litara mlijeka.

Članovi Zadruge imaju i šest mini-sirana u kojima se dnevno preradi oko 2.500 litara mlijeka. Direktnom prodajom na ovakav način su članovi Zadruge na osam farmi otvorili 30 novih radnih mjesta.

mljekomat
Obitelj Pandek dnevno na svojoj farmi dobiju gotovo 3 tisuće litara mlijeka

– Samoposlužni uređaji s domaćim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima izvrstan su kanal prodaje i za samog poljoprivrednog proizvođača i za krajnjeg potrošača u kratkom lancu opskrbe. Proizvođaču omogućuje izravan plasman proizvoda i bolju cijenu, a krajnjem potrošaču domaći, kvalitetan svježi proizvod koji je stalno dostupan. Važnost ovakvog puta prodaje najviše je došao do izražaja u okolnostima poslovanja uzrokovanima pandemijom COVID-19 – kazala je ministrica Vučković.

Poljoprivrednicima pomoć države

Mljekomati i slični samoposlužni uređaji od nove godine moraju imati ugrađen novi softver za fiskalizaciju, što iziskuje ulaganja u prilagodbu.

– Pružit ćemo financijsku pomoć našim poljoprivrednicima koji posluju na ovakav način, a građane pozivam da kupuju domaće i piju hrvatsko mlijeko, od kojeg je čak 96% prvog razreda i visoke kvalitete – najavila je ministrica Vučković.

Za Program pomoći  je iz Državnog proračuna osigurano 500 tisuća kuna. Najviši iznos potpore koji se može dodijeliti po samoposlužnom uređaju je 5 tisuća. Njegovi korisnici su poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika, čiji su samoposlužni uređaji odobreni i upisani u odgovarajući Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

mljekomat
Ministrica Vučković najavila je pomoć ministarstva poljoprivrednicima koji imaju samoposlužne aparate

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare