Država daje subvencije vlasnicima zatvorenih kafića, restorana, teretana: Dobit će do 4000 kuna za svakog radnika Ako poslodavac ima pad od 75 posto prihoda, onda će mu država pokriti 75 posto troškova za struju, vodu, plin, toplinu, čistoću, usluge knjigovodstva, internet, najamninu, zakupninu, komunalnu naknadu

subvencije
Mjeru za očuvanje radnih mjesta od 4000 kuna po radniku moći će zatražiti svi poslodavci koji su osnovani do 30. rujna ove godine / Foto: Pixabay

Subvencije od 2500 kuna do 4000 kuna po radniku dobit će sve djelatnosti zatvorene odlukom Stožera. Subvencije će dobiti i ugostitelji kojima je dana mogućnost dostave hrane, a potporu će moći dobiti i tvrtke koje su poslovno povezane kao dobavljači s poslodavcima koji su zatvoreni uslijed jesenskog lockdowna.

Osim ugroženih sektora koji su prihvatljivi u mjerama za očuvanje radnih mjesta od listopada, a što će danas potvrditi Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), automatski ulaze i svi poslodavci koji su dobavljači i kooperanti restorana, kafića, barova, noćnih klubova, fitness, sportskih i rekreacijskih centara, industrije igara na sreću, organizatora svadbi, a moraju dokazati pad prihoda od najmanje 40 posto, bez obzira na djelatnost, objavio je Jutarnji list.

Novozaposleni radnici

Za 40 posto pada prihoda poslodavci će dobiti 2000 kuna subvencije po radniku, za 45 posto 2500 kuna, za 50 posto 3000 kuna, za 55 posto 3500 kuna, a za 60 posto i više 4000 kuna.

Mjeru za očuvanje radnih mjesta od 4000 kuna po radniku moći će zatražiti svi poslodavci koji su osnovani do 30. rujna ove godine, a potporu će moći dobiti i za radnike koje su zapošljavali sve do trenutka kada im je odlukom Stožera zatvorena djelatnost.

Točnije, potpora se može isplatiti i za radnike zaposlene do 31. listopada za mjesec studeni, a za radnike zaposlene do 30. studenoga za mjesec prosinac.

Evo tko ima pravo na subvencije

Pod zatvorenim djelatnostima smatraju se sve djelatnosti zatvorene odlukom Stožera, što znači da se i svi ugostiteljski objekti smatraju zatvorenima bez obzira na mogućnost dostave.

U mjere je unesena i stavka da HZZ isplaćuje pokriće fiksnih troškova za zatvorene djelatnosti prema podacima koje dobije od Ministarstva financija i Porezne uprave. Riječ je o mjeri u kojoj će država pokrivati dio ili sve fiksne troškove koje imaju poduzetnici koji su zatvoreni, od režijskih troškova, do troškova najamnina i zakupnina. Ako poduzetnik ima pad prihoda od 60 do 100 posto, onda će mu država pokriti od 60 do 100 posto fiksnih troškova, ovisno koliki je pad.

Subvencije i za troškove struje, vode, plina…

Ako poslodavac, primjerice, ima pad od 75 posto, onda će mu država pokriti 75 posto troškova za struju, vodu, plin, toplinu, čistoću, usluge knjigovodstva. U ovu skupinu ulaze i troškovi za internet, najamninu, zakupninu, komunalnu naknadu, spomeničku rentu, naknadu za ZAMP, HRT pristojbu…

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare