Od subote kazne za nepridržavanje mjera: Od 500 kuna za nenošenje maske do 40.000 kuna za nepoštivanje ograničenja javnih događanja

kazne
Ilustracija: Pixabay

Kazne za nepridržavanje epidemioloških mjera od subote, 5. prosinca, stupaju na snagu. Kazne je tankom većinom glasova u petak donio Sabor, za kažnjavanje je bilo 76, a protiv 53 zastupnika. Upravo tih 76 glasova je najtanja većina koja je bila potrebna za došnošenje ovih izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Kazne prvo objavljene u Narodnim novinama

Te zakonske promjene već su danas objavljene u Narodnim novinama što je preduvjet kako bi sutra mogle stupiti na snagu.

Kazna fizičkoj osobi za nenošenje ili nepravilno nošenje maske za lice na mjestu gdje je to obavezno iznosi 500 kuna.  Ako kažnjena osoba odluči platiti tu kaznu na licu mjesta, kazna će biti umanjena 50 posto pa će nenošenje maske u tom slučaju “koštati“ 250 kuna.

Za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona.

Također, propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, odnosno ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja.

Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna.

Policija nije dobila šire ovlasti

Policija neće, suprotno očekivanjima dijela oporbenih političara, dobiti šire ovlasti zbog ovih zakonskih promjena.

– Nitko neće upadati u privatne stanove i brojati ljude. Nepovredivost doma je ustavna kategorija. Ovaj zakon je posljedica toga da određena ponašanja nisu dobra, nego mogu biti štetna. Radi se o manjini i u cilju zaštite većine koja poštuje mjere, odlučili smo se na ove izmjene i odrediti sankcije – rekao je u petak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Novčane kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera prvi su se puta počele spominjati u prvoj polovini listopada. O tome je, među ostalim, govorio i ravnatelj Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. A inspektori Civilne zaštite su desetak dana kasnije počeli obilaziti noćne klubove, pa su vlasnici onih u kojima se nisu poštivale mjere dobili kazne.

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
2 years ago

Znači da im treba gotovina.