Apel velikogoričkoj gradskoj vlasti: Poduzetnici trebaju pomoć, smanjite im komunalnu naknadu, a vodu i smeće im naplatite kao kućanstvima

poduzetnici
Velikogorički trgovi su prazni, a kafići su zatvoreni / Foto: Gorica.info

Novi tzv. meki lockdown, koji je već tjedan dana na snazi u Hrvatskoj, ponovno je dio gospodarstva stavio u nezavidan položaj. Neki poduzetnici su, poput vlasnika ugostiteljskih objekata, praktično onemogućeni da rade, drugima je promet drastično pao i pitanje je kako će se spasiti iz financijskih minusa u koje upravo padaju.

Poduzetnici su u velikim problemima

Položaja u kojem su se našli poduzetnici svjesni su i u Vladi RH. Stoga su odlučili osloboditi obaveze plaćanja zakupnine i naknade za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu države one zakupnike i korisnike kojima je obustavljen rad temeljem odluka Stožera Civilne zaštite. Oni zakupci i korisnici kojima je pao promet 60 posto ili više oslobodit će se plaćanje zakupnine razmjerno padu prihoda ostvarenog u istom mjesecu prethodne godine. Naravno, pod uvjetom da su zakupnici zadržali radnike.

Država je također odlučila dati i subvencije poduzetnicima u onim djelatnostima koje su zatvorene odlukama Nacionalnog stožera ili su pretrpjele velik pad prihoda zbog protuepidemioloških mjera.

Tako je i Udruga Glas poduzetnika zatražila od gradova i općina da konkretnim mjerama u korona krizi pomognu poduzetnicima. Pri tome su mislili na niz komunalnih naknada i najmova koji se mogu smanjiti. Izvršni direktor Udruge Dražen Oreščanin kazao je da su neki gradovi već uveli programe za naknadu dijela troškova poduzetnicima pogođenih korona krizom.

Upravo tako je reagirao koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić najavljujući u petak prvi paket mjera za pomoć gospodarstvu pogođenom krizom. Jakšić je najavio ukidanje poreza na potrošnju i komunalne naknade za sve djelatnosti koje su zatvorene protuepidemiološkim mjerama.

Osim toga, za prosinac se ukida naplata odvoza smeća, te fiksna cijena vode i odvodnje.. Na Gradskoj tržnici pak cijena zakupa bit će 50 posto niža.

– Grad Koprivnica ima značajan financijski kapacitet da se othrva krizi – kazao je Jakšić predstavljajući mjere.

I poduzetnici u Gorici trebaju dodatnu pomoć

Na tom tragu je i prijedlog velikogoričkog poduzetnika Damira Kotrmana kojeg je uputio gradskom čelništvu – dogradonačelnicima Ervinu Kolarcu i Krešimiru Ačkaru, te predsjedniku Gradskog vijeća Nevenu Karasu.

– Obraćam Vam se sa molbom da u ovim teškim trenucima razmislite o dodatnoj pomoći gospodarstvenicima. Ne moram Vam pričati koliko je ova godina specifična u poslovanju velike većine tvrtki i obrta u našem gradu. Znam da ste donijeli odluku o ukidanju plaćanja komunalne naknade za poduzetnike kojima je zabranjen rad. Međutim, ima puno tvrtki kojima je poslovanje palo za 40 i više posto, a koje jedva spajaju kraj s krajem. Nitko nema ništa ako se te tvrtke zatvore ili dalje gomilaju dugove. Predlažem Vam da ih oslobodite od dijela komunalne naknade i drugih davanja u skladu s poslovanjem zadnjih mjeseci u odnosu na prošlu godinu. Možda bi svim poduzetnicima mogli naplaćivati vodu i odvoz smeća po cijeni za kućanstva (možda i komunalnu naknadu) tijekom idućih 4 – 5 mjeseci – napisao je u dopisu Damir Kortman, direktor velikogoričke marketinške agencije D.I.D.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare