Stigle upute za klizališta na otvorenom: Potrebno je osigurati 15 kvadrata za svakog klizača, a na klizalištu smije biti maksimalno 25 osoba Tijekom dana potrebno je što češće dezinficirati objekte klizališta (klizališni prostor, svlačionice, sanitarni čvor…), a posebno nakon svakog termina klizanja

klizališta

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je danas preporuke za klizališta na otvorenom koja se mogu koristiti u rekreativne svrhe uz pridržavanje epidemioloških mjera. Preporuke se odnose na provedbu mjera prilikom rekreativnih aktivnosti na klizalištima tijekom epidemije koronavirusa radi zaštite korisnika i djelatnika klizališta te drugih osoba.

Primjenjuju se na klizališta koja su na otvorenom prostoru, navodi se u preporukama.

Održavanje rada klizališta u rekreativne svrhe dopušta se svim korisnicima uz pridržavanje ovih preporuka i svih drugih važećih epidemioloških preporuka HZJZ-a kao i Odluka Stožera civilne zaštite, sve dok su na snazi posebne mjere.

Organizacija rada klizališta za rekreativne aktivnosti

Rad klizališta se može održavati ukoliko mogu udovoljiti posebnim tehničkim i sigurnosnim uvjetima za provedbu aktivnosti: treba osigurati najmanje 15 m² neto ledene površine po osobi koja se kliže i maksimalno 25 osoba odjednom na klizalištu.

Broj osoba pritom uključuje korisnike – klizače, dok su na svim ostalim površinama oko ledene površine između svih prisutnih osoba nužne mjere održavanje fizičke udaljenost i nošenja maske sukladno Odluci Stožera.

Dezinficijens za ruke

U ulaznim prostorima svih jedinica prostora klizališta, pultovima za obavljanje plaćanja usluga, svlačionica, u radnom prostoru zaposlenika te na svakih 200 m² u prostoru nužno je na raspolaganje postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom.

Odlaganje otpada

U svim prostorima unutar i oko objekta preporučuje se postavljanje kante za otpatke s odgovarajućim poklopcima.

Fizička udaljenost među osobama na klizalištu

Potrebno je osigurati dovoljnu fizičku udaljenost između svih osoba na klizalištu – korisnika, pratitelja i osoblja međusobno. Regulira se i ograničava maksimalni broj osoba u prostoru klizališta sukladno mjerama fizičke udaljenost od 2 metra i Odluci Nacionalnog stožera civilne.

Potrebno je voditi evidenciju

Za svaku organiziranu rekreativnu aktivnost klizanja (grupni dolasci na klizalište) uspostavit će se sustav vođenja evidencije prisutnih osoba radi naknadnog lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze.

Uz mjesto i datum održavanja aktivnosti, u evidenciji se unose ime, prezime, telefonski broj te vrijeme dolaska i odlaska klizača te ostalih uključenih osoba potrebnih za odvijanje aktivnosti (redari, osoblje za prodaju karata i slično).

Higijenski i sigurnosni uvjeti

Dok su na snazi posebne mjere, na klizalištu moraju biti osigurani svi higijenski i sigurnosni uvjeti, za što su nadležne i odgovorne pravne osobe koje upravljaju objektom. Preporuke za čišćenje i dezinfekciju odnose se na sve prostore objekata (ulazni prostor, recepcija, prostor klizališta, sanitarni čvorovi, svlačionice, garderobe).

Klimatizacijski uređaji, uređaji za grijanje i ventilaciju

Općenita preporuka za unutarnje prostore (primjerice sanitarni čvor) uključuje prozračivanje otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava.

Pri korištenju ventilacijskih sustava treba posebno pratiti stanje filtera i posvetiti pažnju održavanju pravilnog stanja brzine obnove zraka u zatvorenom prostoru.

Treba provjeriti pravilno funkcioniranje opreme za ventilaciju i obnovu zraka. Preporučuje se ventilacija s povećanim postotkom vanjskog zraka koji cirkulira u sustav te način rada bez recirkulacije kako bi se poticala obnova zraka, što smanjuje koncentraciju potencijalno zaraznih čestica.

Učestalo čišćenje i dezinfekcija

Tijekom dana potrebno je što češće dezinficirati objekte klizališta (što obuhvaća sve dijelove objekta – klizališni prostor, svlačionice, sanitarni čvor…), a posebno nakon svakog termina klizanja.

Za čišćenje i dezinfekciju između termina klizanja potrebno je osigurati dovoljno vremena za čišćenje (pauze između termina – osigurati raspored klizanja na način da između termina bude dovoljno vremena razmaka, koji će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju prostora).

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare