Kada bi epidemiološke mjere mogle popustiti: Normalnije stanje vraća se tek kad broj zaraženih na 100.000 stanovnika padne na manje od 300?

epidemiološke mjere
Na ovoj karti je vidljivo da se broj zaraženih na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj kreće oko 1000 / Izvor: ECDC

Kada bi epidemiološke mjere mogle popustiti? Pitanje je to kojim se posljednjih dana bave mediji, iako su pojačane mjere na snazi tek desetak dana.

Nagađa se da će dokument s brojkama koje će biti potrebno ispuniti za regulaciju mjera Nacionalni stožer civilne zaštite predstaviti početkom sljedećeg tjedna. RTL je, međutim, prenio pisanje Jutarnjeg lista koji se pozvao na prijedloge epidemiologa za opuštanje epidemioloških mjera.

Dakle, prema Jutarnjem listu, epidemiolozi predlažu otvaranje restorana i povećanje broja okupljenih na 30 ako dvotjedna incidencija oboljelih na 100.000 stanovnika ne bude veća od 300. Uz to, udio pozitivnih među dnevno testiranima na dan mora biti manji od deset posto.

Kafići bi se, tvrdi isti izvor, mogli ponovno otvoriti kada dvotjedna incidencija na 100.000 stanovnika ne bude veća od 200. Tada bi se i broj ljudi dopušten na javnim okupljanjima povećao na 50.

Popunjenost vozila javnog prijevoza veća od trenutačno dopuštenih 40 posto bila bi moguća kada dvotjedna incidencija na 100.000 stanovnika ne bude viša od 100, dok udio pozitivnih na testiranju mora biti manji od pet posto.

Trenutačno to popuštanje mjera izgleda jako daleko. Broj oboljelih na 100.000 stanovnika na razini čitave Hrvatske trenutačno se kreće oko 1100, dok je u najugroženijim županijama, Međimurskoj i Varaždinskoj, ta brojka dvostruka.

Epidemiološke mjere će popustiti kada se stanje znatno popravi. U ovom obimu one će biti na snazi do 21. prosinca, ali postoji velika mogućnost da se one produže ne bude li pomaka na bolje.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare