Gradsko vijeće osam sati u kinu: Umjesto filma gradski vijećnici donijeli rebalans i proračun

proračun
Foto: Gorica.info

Punih osam sati zasjedali su danas gradski vijećnici. Nakon što su odradili prvu točku dnevnog reda koja je izazvala najviše pozornosti vijećnika, prihvaćeni su i svi ostali prijedlozi.

Drugu točku dnevnog reda otvorila je pročelnica Upravnog odjela za financije Žaneta Štefančić, iznijevši prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Velike Gorice za tekuću godinu. U konačnici, rebalans je težak 73 milijuna kuna, a dio projekata prebacuje se u sljedeću godinu.

proračun
Foto: Gorica.info

Za raspravu se javio vijećnik Alan Šembera, najprije istaknuvši zabrinutost što je Velika Gorica posljednja jedinica lokalne samouprave u cijeloj Hrvatskoj koja radi rebalans proračuna. Smatra da se to trebalo učiniti puno prije. Osim toga, proračun doživljava nerealnim te je podnio zahtjev Ministarstvu financija za njegovim nadzorom. Kao primjer Šembera ističe oko 350 tisuća kuna potrošenih za organizaciju Perun festa, kojeg usput rečeno ove godine nije niti bilo!

Damir Šimunić naglasio je da nam je na naplatu došla lista želja, kako naziva ovaj proračun. Vidi se sve ono na što su ukazivali prilikom donošenja proračuna prije godinu dana. Neodrživ je i prenapuhan, a projekti koji nisu realizirani prebačeni su za sljedeću godinu – što samo produbljuje niz nelogičnosti o realnosti ovogodišnjeg proračuna, ali i održivosti onog za 2021.

Inače, u raspravama ništa novo – vladajući aktualni proračun hvale, a oporba kritizira. Činilo se da vladajući jedva čekaju glasanje. Rebalans je prihvaćen većinom glasova vijećnika.

proračun
Damir Šimunić (SDP)

Proračun za sljedeću godinu s projekcijama za 2022. i 2023. predstavio je v.d. gradonačelnika Ervin Kolarec.

Gradski prihodi sljedeće godine ukupno će se kretati na 515 milijuna kuna (prihodi iz poslovanja plus prihodi od prodaje nefinancijske imovine) čemu treba pribrojiti još 36 milijuna kuna novog kreditnog zaduženja u sljedećoj godini. Samo na vraćanje rata na ime ranije podignutih kredita trebat će iz proračuna izdvojiti 29 milijuna kuna. Rashodi će, pak, doseći 551 milijun kuna.

Od važnijih projekata Kolarec je istaknuo da je naglasak proračuna prometnice, ugovor sa ZET-om, dječji vrtić u Selnici i Velikoj Buni, poduzetnički inkubator, dovršetak izgradnje reciklažnog dvorišta, božićnice i uskrsnice, sredstva za knjige i radne bilježnice osnovnoškolaca te jednokratna pomoć od 1000 kuna za srednjoškolce i stipendije koje već idu godinama, kao i dovršetak groblja u Kušancu.

Napominje da se stavke iz ovogodišnjeg proračuna neće smanjivati u proračunu za 2021. godinu. Štoviše, mnoge od njih će se i povećati. Kolarec proračun smatra socijalnim, realnim i razvojnim. Na prijedlog proračuna je u zakonskom roku pristiglo 15 amandmana.

I opet već viđen scenarij. Oporba ukazuje na nelogičnosti i ističe primjedbe, a vladajući mudro šute. I čekaju glasanje. Nakon 60 minuta su ga dočekali i prihvatili proračun za sljedeću godinu većinom glasova, uz napomenu da nijedan od 15 amandmana nije prihvaćen. Ovaj put ne zbog sadržaja, već zbog tehničkih manjkavosti samih amandmana.

Ostale točke dnevnog reda prihvaćene su bez velike rasprave, gotovo protokolarno. Možda su umor i glad učinili svoje jer je sjednica, uz jednu kraću pauzu, trajala više od osam sati.

(Matej Crnogaća)

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare