Kolumna Put do uspjeha: Jasnoća je snaga Piše: Siniša Drobnjak, velikogorički poduzetnik

kolumna
Siniša Drobnjak

Portal Gorica.info želi široj javnosti predstaviti uspješe Velikogoričane, njihove priče i njihova razmišljanja koja mogu biti inspiracija drugima. Jedan od takvih je i Sinša Drobnjak, privatni poduzetnik od 1995. godine.

U avanturu privatnog poduzetništva krenuo je iz kuće svojih roditelja od kojih je i posudio novac, dovoljan za osnivanje tvrtke i troškove prve prezentacije, na kojoj nije uspio doći do svog prvog kupca.

Danas je vlasnik nekoliko uspješnih tvrtki u regiji, koje se bave razvojem IT rješenja i distribucijom proizvoda u dentalnoj medicini.

Poslovna znanja je stjecao na prestižnim američkim i europskim poslovnim školama, a zadnjih nekoliko godina pomaže svojim klijentima u njihovom osobnom razvoju i tranziciji iz uloge zaposlenika u poziciju vlasnika.

U slobodno se vrijeme bavi humanitarnim radom i promicanjem tradicionalnih vrijednosti Turopolja, kao građanin Velike Gorice.

Otac je prekrasne djevojčice s kojom dijeli strast prema američkim konjima.

Ovo je Sinišina prva kolumna za portal Gorica.info.

Ako ne znaš kuda ideš, svaki ćete put tamo odvesti.

Većina nas na početku godine napravi popis želja o tome koliko ćemo novaca zaraditi, koliko ćemo smršaviti ili što ćemo si sve kupiti u toj godini. Statistika kaže da se manje od 1% takvih želja na kraju i ostvari.

Glavni razlog zašto je postotak ostvarenja želja tako nizak je zato što su to generalizirani opisi naših namjera, a ne kombinacija definiranih kriterija, detaljnih planova i mjerljivih pokazatelja.

Generaliziranje ubija jasnoću, a Jasnoća je Snaga.

U praksi često čujemo izjave poput: “Ne vidim razloga zašto ne bismo uspjeli povećati prodaju i napraviti dodatnih 500.000 kn prihoda u ovoj godini.

Umjesto da čujemo:

“Ovo su konkretni i mjerljivi koraci koje ću poduzeti, uključivši i ishode, resurse i vlastito vrijeme koje ću uložiti u realizaciju dodatnih 125.000 kn prihoda u sljedećem kvartalu. Ovo su imena kupaca koje ću kontaktirati, postotak prihvaćanja ponuda, te prosječni iznosi ponuda koje planiram ostvariti. Ovo su kriteriji koje ću primjeniti sa konkretnim koracima koje ću poduzeti. Za dva tjedna ću izvjestiti o ova 3 ključna pokazatelja, za što sam osobno odgovorna.”

Odgovornost i mjerljivost se u današnjem svijetu uglavnom izbjegavaju, ali vrhunski “igrači” temelje svoj uspjeh na mjerljivosti i odgovornosti za svoje rezultate.

Bitna pitanja, još bitniji odgovori

Kad se pripremate za izvršenje svog poslovnog plana, postavite si sljedeća pitanja:

– Kako ćemo postići planirani ishod?

– Koje ćemo kriterije primjeniti?

– Koje ćemo konkretne korake poduzeti?

– Tko će poduzeti te korake?

– Koje stvari moramo kontinuirano izvršavati?

– Koje stvari moramo mjeriti i koliko često?

– Tko je odgovoran za ishode?

Zapamtite – jasnoća je snaga!

Što budete jasniji u odgovorima na navedena pitanja i koracima koje ćete poduzeti, to će vaša “Google maps” karta prema ostvarenju postavljenih ishoda biti točnija i šanse za ostvarenje tih ishoda veće.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare