Google u 2020.: Hrvati najviše pretraživali koronavirus, recepte za kruh i palačinke, a evo što su googlali naši susjedi Srbi i Slovenci

google
Foto: Pixabay

Google je objavio tradicionalnu top listu najpretraživanijih pojmova. Ta je top lista svojevrni prikaz aktualnih trendova, ali i nabitnijih, odnosno najzanimljivijih događaja. Pogledajmo, dakle, što se najviše googlalo ove godine koja je na izmaku, u Hrvatskoj.

Na vrhu najtraženijih pojmova kod nas je koronavirus. To, naravno, ne predstavlja nikakvo iznenađenje u godini u kojoj nam je taj virus okrenuo život naglavačke, ograničio slobodu kretanja, već dva puta zatvorio kafiće i restorane, udario na gospodarstvo i našu egzistenciju.

Sve se vrti oko korone

I najtraženiji pojmovi na drugom i trećem mjestu su povezani s koronavirusom – radi se o alatima koji trebaju olakšati nastavu na daljinu, Google Classroomu i Officeu 365 za škole. U prvih deset najgooglanijih pojmova je i zagrebački potres, košarkaška zvijezda poginula u podu helikoptera Kobe Bryant, ali i e-propusnica koja nam je trebala u prvom lockdownu.

Zanimali su ove godine Hrvate i svjetski događaji poput izbora u SAD-u, te Joea Bidena, danas novoizabranog američkog predsjednika. Budući se ove godine održao drugi krug predsjedničkih izbora, ali i parlamentarni izbori u Hrvatskoj, na osmom mjestu top liste najtraženijih pojmova kod nas smjestio se DIP, odnosno Državno izborno povjerenstvo. Na internetskoj stranici DIP-a mogli ste uživo pratiti rezultati siječanjskih izbora za predsjednika (drugi krug), te srpanjskih izbora za saborske zastupnike.

Vjerojatno su i najtraženiji recepti, onaj za kruh i palačinke, također povezani s koronavirusom i prvim lockdownom. Tada su se, početkom proljeća, kupovale zalihe brašna koje je kasnije trebalo potrošiti. A na to se nadovezuje i omiljena Google pretraga koja počinje s “kako”. Dakle, najtraženiji “kako pojam” u Hrvatskoj jest “kako napraviti kvasac”. Prisjetit ćete se vjerojatno da je u prvom proljetnom lockdownu u Hrvatskoj vladala prava nestašica kvasca.

Dakle, sve je povezano preko Googlea – koronavirus, kvasac, kako napraviti kruh.

A što su googlali susjedi?

I kod zapadnih susjeda Slovenaca najtraženij pojam na Googleu u 2020. godini je koronavirus. Kod istočnih susjeda taj se pojam nalazi na drugom mjestu top liste, a prvi je Google Classroom. Kod Slovenaca su, pak, na drugom mjestu Arnes učilnice, koje su također namijenjene online nastavi.

Trendovi u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji su, zapravo, isti – koronavirus i pomoć u odvijanju nastave na daljinu. Sve tri države u top deset najtraženijih pojmova imaju još i američke predsjedničke izbore s njihovim glavnim protagonistima, te košarkaša Kobe Bryanta.

Slovenci su, zbog iznimno njihovih iznimno uspješnih biciklista, pretraživali biciklističke utrke po Francuskoj i Španjolskoj, a zajedno sa Srbima dijele i zanimanje za NBA košarkašku ligu, koja, pak, u Hrvatskoj, sudeći prema Googleovoj top listi ipak nije toliko popularna kao kod naših susjeda.

U Srbiji su i često googlana dvije njihove poznate osobe. To su popularna spisateljica Isidora Bjelica i poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej. Njih oboje su preminuli ove godine.

Najtraženiji pojmovi u Hrvatskoj
1) Koronavirus
2) Google Classroom
3) Office 365 za škole
4) Potres Zagreb
5) Kobe Bryant
6) e-Propusnica
7) Izbori SAD
8) DIP
9) Joe Biden
10) Masoni

Recepti
1) Kruh recept
2) Palačinke recept
3) Dalgona kava recept
4) Musaka recept
5) Pizza recept
6) Ćufte recept
7) Tortilje recept
8) Brownies recept
9) Cheesecake recept
10) Lazanje recept

Događanja
1) Potres
2) Izbori SAD
3) Izbori
4) Hrvatska – Portugal
5) Rukomet Euro
6) Hrvatska – Norveška
7) Oscars
8) Nova godina 2020
9) Hrvatska – Francuska
10) Liga nacija

Kako…?
1) Kako napraviti kvasac
2) Kako napraviti sredstvo za dezinfekciju
3) Kako do e-Propusnice
4) Kako napraviti masku
5) Kako nastaje potres
6) Kako se moli krunica
7) Kako ispeći kruh
8) Kako izbijeliti jaja
9) Kako glasati
10) Kako manje misliti

Najtraženiji pojmovi u Srbiji
1) Google Classroom
2) Koronavirus
3) Izbori u Americi
4) Kobe Bryant
5) Isidora Bjelica
6) NBA
7) Igra sudbine
8) La casa de papel
9) Patrijarh Irinej
10) Izbori 2020

Najtraženiji pojmovi u Sloveniji
1) Koronavirus
2) Arnes Učilnice
3) Kobe Bryant
4) Dirka po Franciji
5) Oblak 365
6) Joe Biden
7) NBA
8) Zoom
9) Dirka po Španiji
10) Donald Trump

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare